Zákaz fajčenia v baroch či krčmách platí v mnohých nemeckých spolkových štátoch už roky, vo vlastnom aute vás však nikto obmedzovať nemôže, a to ani v prípadoch, keď máte v interiéri spolucestujúcich. To sa však má čoskoro zmeniť.

Severné Porýnie-Vestfálsko, Brémy, Hamburg, Dolné Sasko a Šlezvicko-Holštajnsko iniciovali v Spolkovej rade (Bundesrat) novelu týkajúcu sa zákona o ochrane nefajčiarov. Podľa nej by malo byť fajčenie v autách v určitých prípadoch zakázané.

V Nemecku ide už o druhý podobný pokus, pričom príslušné obmedzenie v roku 2019 v spomínanom ústavnom orgáne Spolkovej republiky neprešlo. Ak bude tentoraz úspešný, bude v budúcnosti zakázané fajčiť v automobiloch v prítomnosti neplnoletých a tehotných žien. V prípade porušenia tohto zákona bude fajčiarom hroziť pokuta 500 až 3000 eur.

Nepomôžu vám ani otvorené okná

Chystané nariadenie hovorí, že sa postihu nevyhnú ani tí, ktorí budú fajčiť pri čiastočne či úplne otvorenom okne alebo strešnom okne. Výnimku majú mať kabriolety a to len v prípade, že budú mať úplne stiahnutú strechu.

Návrh Spolkovej rady má byť čoskoro odovzdaný na posúdenie Nemeckému spolkovému snemu (Bundestag), pričom rada vo svojom zdôvodnení odkazuje okrem iného aj na výskum dôsledkov pasívneho fajčenia. Bundesrat dodáva, že ročne kvôli nemu vo svete zomiera až 166 tisíc detí.

Spomínaný nový návrh zároveň odkazuje aj na Nemecké centrum výskumu rakoviny (DKFZ). Jeho práca dokazuje, že kvôli relatívne malému priestoru a vysokej koncentrácii cigaretového dymu je úroveň znečistenia zafajčeného auta asi päťkrát vyššia ako v priemernom zafajčenom bare. DKFZ ďalej pripomína, že len v Nemecku je cigaretovému dymu v autách vystavených približne milión detí.

zdroj: 24auto.de