Ak vám srdce bije v bavorskom rytme, budúci rok si dávajte pozor na šelest a infarktové stavy. BMW Motorsport totiž oslavuje päťdesiatku, takže na písmeno M budete narážať skoro na každom kroku.

Aby mníchovská automobilka zdôraznila, čo pre ňu športové oddelenie znamená, ponúkne svojim zákazníkom možnosť objednať si pôvodné logo BMW s posunutými polkruhmi v modrej, fialovej a červenej farbe, ktoré sa prvýkrát objavilo na pretekárskom špeciáli v roku 1973. Samotná divízia BMW Motorsport GmbH bola logicky založená o rok skôr.

Kde sa spomínané farby zobrali? Modrá symbolizovala BMW, červená bola odkazom na preteky a fialová bola jednoducho prienikom týchto dvoch svetov. Fialovú síce medzičasom vystriedala tmavá modrá a názov BMW Motorsport GmbH v roku 1993 nahradilo jednoduchšie označenie BMW M GmbH, na symbolike a odkaze sa však v zásade nič nezmenilo.

Ešte späť k tomu starému znaku. Dostupný bude pre všetkých, ktorí sa rozhodnú pre „eMkový“ model alebo štandardné auto s paketom M Sport s dátumom výroby od marca 2022. Či bude logo za príplatok alebo jednoducho len možnosťou voľby, zatiaľ nevieme, ale v továrni vám nahradia súčasné emblémy tými pôvodnými nielen na kapote a veku kufra, ale vymenia vám aj krytky kolies. Objednávkový systém sa otvára koncom januára 2022.

Týmto však zaujímavé správy z Mníchova nekončia. Okrem klasických emblémov bude v budúcom jubilejnom roku pre vybrané modely k dispozícii až päťdesiatka historicky významných lakov kedysi používaných na ostrých bavorákoch. Presný zoznam v tejto chvíli nemáme, BMW však ako príklad zverenilo nasledujúcu ukážku odtieňov: Dakar Yellow, Fire Orange, Daytona Violet, Macao Blue, Imola Red, Frozen Marina alebo Bay Blue.

CSL, M2 i M3 Touring

Stále málo? V takom prípade vedzte, že v roku 2022 dorazí v rámci osláv nové BMW M3 Touring, vôbec prvá sériová „eM-Trojka“ v karosérii kombi. Počítajte tiež s novou generáciou M2 Coupé a v pláne je tiež predstavenie „veľkolepého špeciálneho modelu M4 Coupé“, čím výrobca nepochybne naráža na chystaný vrchol s označením CSL.

Aby sme v tom radostnom rozjímaní nezabudli ani na budúcnosť nalinajkovanú bruselskými úradmi, už v budúcom roku BMW predstaví aj prvý model divízie M GmbH, ktorý bude poháňaný čisto elektromotormi a akumulátormi. 

Predstavenie noviniek štartuje v máji 2022 v rámci festivalu Concorso d'Eleganza Villa d'Este pri jazere Como v severnom Taliansku, nasledovať bude festival rýchlosti v britskom Goodwoode a Concours d'Elegance v Pebble Beach v Kalifornii.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 8 obrázkov

zdroj: BMW