Skoro to vyzerá, že nám BMW muselo na účet prisypať viacmiestnu čiastku, veď sme o chystaných modeloch M3/M4 s dodatkami CS a CSL písali len včera. Rovno ale musíme dodať, že neprisypalo ani cent. Skrátka náhody sa niekedy dejú a toto je jedna z nich – na obzore je ďalšia nová verzia M3 a v tomto prípade vskutku revolučná.

Prečo tie silné slová? Jednoducho preto, že mnohí na tento model čakajú plných 35 rokov. Áno, tak dlho BMW trvalo, kým konečne postavilo praktickú päťdverovú verziu M3 Touring, aby sa pripojila k sedanu a zároveň kupé i kabrioletu M4.

M3 Touring

Prvá bola E46

Aby sme boli presní, v Mníchove kombík „eM-trojky“ samozrejme už postavili. Vznikol v roku 2000 a vychádzal z vtedy aktuálneho modelu E46. K sériovej výrobe mal veľmi blízko, po praktických skúškach sa však v BMW rozhodli neriskovať a funkčný prototyp odložili do depozitu.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Produkcie sa nakoniec dočkali len dve „päťky“, konkrétne M5 Touring s typovým označením E61 z roku 2007 a jeho o dve generácie starší predchodca s interným menom E34 z roku 1992. Inak povedané, kompletne nová M3 Touring je v poradí len tretím produkčným modelom kombi športovej divízie M GmbH.

M3 Touring

Ak vás zaujímajú technické detaily, musíme priznať, že v tomto smere momentálne trochu tápeme. Nepredpokladáme pochopiteľne, že by novinka mohla byť poháňaná iným motorom ako preplňovaným trojlitrovým šesťvalcom, nevieme ale, či bude aj táto karosárska verzia dostupná v dvoch výkonových prevedeniach so 480, respektíve 510 koňmi.

Podobne môžeme len hádať, že automobilka aj v tomto prípade ponúkne slabší motor s manuálom, kým ten silnejší bude len s automatickou prevodovkou a za príplatok i s pohonom všetkých kolies xDrive.

M3 Touring

Úprimne musíme priznať, že ani termín premiéry nového BMW M3 Touring nie je v tejto chvíli známy. V Mníchove síce vypustili ako návnadu hromadu fotografií jedného konkrétneho maskovaného prototypu, ale dátum odhalenia sériového auta nám k tomu akosi zabudli povedať. Zatiaľ preto vieme len to, že nové ostré kombi sa začne predávať v druhej polovici roku 2022.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 19 obrázkov

zdroj: BMW