Včerajšia nálada medzi berlínskymi vodičmi a následne i diskutujúcimi na internete naznačuje, že aj obvykle veľmi trpezliví a so zelenou politikou zmierení Nemci začínajú mať obskúrnych spolkov hystericky hlásajúcich klimatickú katastrofu plné zuby.

Čo musíme protestujúcim z organizácie The Last Generation uznať, je fakt, že na prilepovanie sa k asfaltu objavili skutočne účinné lepidlo. Na sociálnych sieťach a v médiách sa opäť objavili zábery, pri ktorých musia záchranári rezať a zbíjačkami do hĺbky ničiť vozovku, len preto, aby aktivisti už neprekážali.

Včerajšie blokády začali už okolo pol ôsmej ráno, samozrejme schválne v čase dopravnej špičky nastavené tak, aby zasiahli čo najviac motoristov. Aj berlínsky informačný dopravný systém začal čoskoro hlásiť masívne zápchy a čo je horšie, nepostihli len bežných vodičov  cestujúcich za pracovnými povinnosťami.

V masívne narušenej doprave dochádzalo k meškaniu MHD, boli nutné odklony autobusov obchádzkovými trasami a podľa nemeckej polície aktivisti zablokovali minimálne 15 sanitiek.



Aktivisti sa na sieťach proti (medzičasom virálnym) záberom jednej z uviaznutých sanitiek ohradili a začali tvrdiť, že vozidlo záchrannej služby zablokované na 90 minút na frekventovanej mestskej diaľnici B100 mieri na pomoc k protestujúcim. Doslova uviedli, že ide o „lživú kampaň“. Ako ale vzápätí vyšlo najavo, bolo to len ďalšie účelové klamstvo z ich strany.

Na Twitteri sa totiž ozvali berlínski hasiči, ktorí oznámili, že kvôli protestom o trinástej hodine evidovali „15 zablokovaných záchranných vozidiel kvôli demonštráciám v cestnej premávke“, k tomu 7 prípadov, pri ktorých boli vozidlá zdržané na ceste k mimoriadnej udalosti a vyjadrili sa tiež k spomínanej sanitke. „Ambulancia, ktorá sa objavila na mnohých videách, bola lekárska pohotovosť na ceste do Schönebergu k prípadu, ktorý nesúvisel s demonštráciami,“ uviedli hasiči.



Ako dopadli nešťastníci márne čakajúci na záchranárov, nie je v tejto chvíli známe, aktivisti však už minimálne jednu obeť na svojom konte majú. Práve v Berlíne polícia eviduje prípad, pri ktorom zomrela zranená cyklistka potom, ako sa k nej nedostala sanitka kvôli blokáde cesty organizáciou The Last Generation.

Aj z toho je vidieť, že týmto spolkom sú obete ukradnuté a pri ceste za svojimi cieľmi sa neštítia akýchkoľvek prostriedkov, čo dokázali aj reakciou na smrteľný berlínsky prípad. Médiám vtedy len oznámili, že „budú pokračovať v protestoch aj po tomto incidente“.

Že tým aktivisti prekračujú všetky konvencie, je zrejmé. Nemecká polícia oznámila, že na 35 miestach zatkla v priebehu pondelka viac ako 200 osôb a 40 z nich ostalo vo väzbe. Otázkou akurát je, ako sa Nemci k reálnemu ohrozeniu zdravia i života postavia. Ak sa nechajú inšpirovať Britmi, protestujúci radosť mať nebudú. O čom je reč?

Minulý týždeň poslal britský súd dvoch ekologických aktivistov zo skupiny Just Stop Oil za mreže za to, že sa vlani na jeseň vyšplhali na diaľničný most cez Temžu a na 40 hodín tým zablokovali frekventovanú časť londýnskeho obchvatu.

Tri roky nepodmienečne

Štyridsaťročný Morgan Trowland strávi za mrežami tri roky, tridsaťštyriročný Marcus Decker dostal pre zmenu natvrdo dva roky a sedem mesiacov. Sudca Shane Collery rozhodnutie odôvodnil tým, že Trowland bol v minulosti za podobné skutky odsúdený už šesťkrát. „Dostanete trest za chaos, ktorí ste spôsobili. A tiež preto, aby sme odradili ostatných od toho, aby sa vami nechali inšpirovať,“ oznámil v záverečnej reči Shane Collery.

Kvôli obom aktivistom bolo vtedy nutné most na obchvate uzatvoriť, na miesto pristaviť žeriav a dať ich dolu, pretože členovia skupiny použili horolezecké vybavenie a dostali sa na jednom z pilierov mosta Kráľovnej Alžbety II. do výšky až 60 metrov. Ich akcia spôsobila obrovské kilometrové zápchy a miesto bolo uzatvorené takmer na dva dni.

zdroj: AD, Twitter, ČTK cez iDnes