Vodičský preukaz skupiny B: Čoskoro pre vozidlá do 4,25 tony

Európsky parlament v prvom čítaní schválil zmenu vodičských preukazov zameranú na karavany, resp. obytné automobily. Všetci motoristi s vodičským oprávnením B budú môcť už čoskoro riadiť vozidlá s maximálnou prípustnou hmotnosťou do 4,25 tony.

Dnes môžete s vodičským preukazom skupiny B šoférovať len vozidlá s maximálnou hmotnosťou 3,5 tony. To by sa mohlo zmeniť, keďže EÚ chce prijať novú smernicu o vodičských preukazoch.

Cieľom je, aby rovnaké pravidlá platili pre všetkých občanov Európskej únie vrátane Slovenska. Pre každého, kto vlastní alebo by chcel získať vodičský preukaz B, sa potom zmení maximálny hmotnostný limit vozidla z 3,5 na 4,25 tony.

Zdá sa, že Európsky parlament dáva v rámci pripravovanej smernice o vodičských preukazoch tejto zmene zelenú. Bude sa týkať v praxi napríklad karavanov.

Dôležitou správou je, že euroúradníci napokon upustili od dodatku, ktorý predpokladal, že zvýšenie prípustnej celkovej hmotnosti vozidla z 3,5 na 4,25 tony sa malo vzťahovať len na vozidlá s alternatívnymi systémami pohonu. Dobrá správa pre všetkých motoristov, ktorí chcú šoférovať napríklad dieselové vozidlá s väčšou hmotnosťou.

V Nemecku je podnikateľský sektor okolo karavanov výrazne rozvinutejší ako na Slovensku. Tamojší podnikatelia rozhodnutie Bruselu vítajú, pretože uľahčí život najmä nováčikom, ktorú chcú objaviť čaro takéhoto druhu cestovania a zároveň bývania na štyroch kolesách.

Pozor na zvýšené poplatky

Nové pravidlá ocenia najmä rodiny, ktoré často potrebujú väčšie vozidlá s objemnejším priestorom, keďže majú so sebou viac batožiny. Na detaily k smernici si však budeme musieť počkať, dozvieme sa ich až po voľbách do Európskeho parlamentu (6. až 9. júna 2024).

Na druhej strane môže byť radosť motoristov predčasná. Mnohé predpisy sú – a naďalej zostanú – založené na hmotnostom limite 3,5 tony. V mnohých dovolenkových destináciách sa na vás môžu vzťahovať napríkald drahšie a komplikovanejšie mýtne systémy.

Zdroj: promobil.de