V Rakúsku chcú do budúcna digitalizovať všetky doklady, e-vodičáky sú len začiatok a nasledovať majú technické preukazy od vozidiel. „Digitálny vodičák ako prvý digitálny úradný doklad v Rakúsku je dôležitým míľnikom na ceste k digitalizácii,“ uviedol tamojší minister vnútra Gerhard Karner.

Rakúšania, ktorí chcú novinku využívať, si potrebujú stiahnuť bezplatnú mobilnú aplikáciu. Tá je dostupná pre najpoužívanejšie operačné systémy Android a iOS, takže sa k nej dostane prakticky každý, kto vlastní smartfón. Ak vás na tamojších cestách zastaví rakúska polícia, pri dopravnej kontrole sa stačí preukázať QR kodom v aplikácii a tradičný vodičský preukaz už nepotrebujete.

Novinka v Rakúsku môže pomôcť najmä zábudlivcom, ktorí často pozabudnú vziať si so sebou na cestu i vodičák. Za takýto prehrešok musíte počítať so sankciami. Na Slovensku vám za jazdu bez vodičského preukazu hrozí pokuta do 30 eur v blokovom konaní. V Rakúsku dostanete sankciu na podobnej úrovni – 36 eur. Tu treba samozrejme rozlišovať dôvod, pre ktorý vodičák pri sebe nemáte. Ak vám totiž oprávnenie zadržali alebo ste ho nikdy ani nemali, postihy sú výrazne prísnejšie. Opakovaným recidivistom, ktorým vodičák zadržali, hrozia trestnoprávne riziká vrátane trestov odňatia slobody.

e-vodičák aj na Slovensku?

Platnosť vodičáku v mobile je zatiaľ obmedzená na územie Rakúska. Digitálne vodičské oprávnenie je však postavené na regulácii eIDAS a tá by sa mala neskôr rozšíriť naprieč krajinami EÚ, uvádza rakúske ministerstvo vnútra.

Možné tak je, že do budúcna by rakúske digitálne vodičáky uznávalo napríklad aj Slovensko a naopak, naša krajina by mohla prísť s podobnou inciatívou v podobe vodičáku v mobile pre ľudí na Slovensku. O takomto kroku však zatiaľ nepočuť a najskôr by sme museli na to pripraviť legislatívu.

Prístup k elektronickým službám cez smartfón je na Slovensku v plienkach a dlhodobo nebadať žiadny výrazný posun. Štátni úradníci tento rok predstavili aspoň aplikáciu Slovensko v mobile, vďaka ktorej sa môžete na Slovensko.sk prihlásiť bez čítačky s využitím smartfónu. To môže potenciálne zaujímať aj motoristov, ktorí chcú využiť elektronické služby štátu súvisiace s ich vozidlom. Odborníci sa však zhodujú, že funkcionalita aplikácie je výrazne obmedzená a nedostatočná. Chýbajú pokročilé funkcie a možnosť využiť z mobilu konkrétne elektronické služby. Pre stiahnutie aplikácie Slovensko v mobile navštívte oficiálny web služby.