Zrýchleniu pomáha aj štandardne dodávaný elektrohydraulický samosvor (VAQ).
Škoda Octavia RS 245

Verzia RS 245 je najvýkonnejšou a najrýchlejšou Octaviou histórie.

Škoda Octavia RS 245 je nástupcom verzie RS 230. V útrobách nájdeme rovnaký motor 2,0 TSI s výkonom 180 kW (245 koní) a krútiacim momentom 370 Nm (1600 – 4300 ot./min.). Štandardne ho párujú s 6-stupňovým manuálom, ktorý posiela výkon výhradne na predné kolesá. Za príplatok je k dispozícii aj 7-stupňová dvojspojka DSG. S rýchlejšou DSG dokáže liftback akcelerovať na stovku za 6,6 sekundy. Kombi na to potrebuje o 0,1 sekundy viac. Zrýchleniu pomáha aj štandardne dodávaný elektrohydraulický samosvor (VAQ). Nová RS 245 je tak najvýkonnejšia, ale aj najrýchlejšia Octavia histórie. Maximálka je však štandardne obmedzená na 250 km/h.

Škoda Octavia RS 245

Praktické kombi akceleruje na stovku za 6,7 sekundy.

Octavia RS 245 je oproti bežným modelom o 14 mm bližšie k zemi. Rozchod zadných kolies je väčší o 38 mm. Za príplatok je k dispozícií aj adaptívny podvozok (DCC), ktorý zmení naladenie tlmenia nerovností. Okrem podvozku môžete v režimoch meniť aj riadenie, motor a zvuk. Škoda totiž používa generátor zvuku.


Z pohľadu vzhľadu sú najväčšou zmenou predné svetlomety. Tie podľa nás vôbec nevyšli (a až 81 % z vás má rovnaký názor). RS 245 sa však od ostatných Octavií líši čiernymi detailmi ako napríklad maska chladiča, zrkadlá, 19“ disky alebo falošné koncovky výfuku. Vnútri nájdeme alcantarové športové sedadlá, kožený volant, oceľové pedále alebo špecifické LED podsvietenie vo voliteľných farbách.


Celý modelový rad ponúka aj pestrú paletu asistenčných systémov ako adaptívny tempomat (až do rýchlosti 210 km/h), automatické brzdenie aj s detekciou chodcov (AEB), cúvanie s prívesom a rôzne parkovacie systémy.


Výstavnú premiéru si RS 245 odbije na ženevskom autosalóne.