Nový šéf McLarenu chce vrátiť značku do Le Mans

McLaren vyhral v roku 1995 v Le Mans, keď s autom triedy GT1 porazil aj prototypy

Nový šéf McLarenu, Zak Brown, by chcel vidieť automobilku znova na štarte 24-hodinovky v Le Mans.

„Vrátiť sa do Le Mans je niečo, čo sme identifikovali a diskutovali sme o tom,“ povedal Brown. „Osobne by som nás rád videl v Le Mans a nie som jediný s takýmto názorom.“ Tieto slová sú povzbudivé, no Brown nebude jediný, kto o tom rozhodne. Musí presvedčiť ľudí z McLaren Special Operations a pretekárskej divízie GT, ktorých plány o rozpočty musia skoordinovať, aby niečo také mohli vôbec spustiť.

Nový šéf McLarenu chce vrátiť značku do Le Mans

Ideálnym kandidátom na štart v triede GTE je McLaren 650S GT3

Vstúpi McLaren do triedy GTE?

Vynára sa otázka, v akej triede by McLaren štartoval. Najjednoduchšie by bolo, keby postavili špeciál triedy GTE, kde by mohli adaptovať McLaren 650S GT3, ale pripravili úplne nový na základe prichádzajúceho McLarenu 720S. Automobilka plánovala vstup do triedy GTE s McLarenom MP4-12C GT3, no po zmene pravidiel zo stany FIA a ACO program ukončili.

Nový šéf McLarenu chce vrátiť značku do Le Mans

McLaren kedysi plánoval štartovať v triede GTE s MP4-12C GT3

McLaren by mohol mieriť aj k absolútnemu víťazstvu v Le Mans, na to by však potrebovali špeciál triedy LMP1. Brown na túto myšlienku poznamenal: „Nikdy nehovor nikdy.“ Takýto veľký projekt však v súčasnosti nerobí nikto paralelne s F1. S veľkou pravdepodobnosťou by sa museli spojiť s niektorou automobilkou, tak ako to robia v súčasnosti s Hondou v F1. Môžeme predpokladať, že v takom prípade by okrem Le Mans štartovali aj v celom seriáli FIA WEC.

Zdroj: carscoops.com