Už dlhšie sa vedú debaty o tom, čo sa stane, ak napríklad viac ako polovica motoristov začne jazdiť elektromobilom a tým (logicky) prestane tankovať fosílne palivá. Keďže cena za liter benzínu či nafty je zložená z veľkej časti práve zo spotrebnej dane a DPH, bude tento výpadok štátu jednoznačne chýbať.

Vo Veľkej Británii na to idú spoplatnením ciest

Niekto tvrdí, že jednotlivé štáty zdražia elektrickú energiu, a to nielen na verejných nabíjacích staniciach, ale pre domácnosti, v ktorých bude elektromobil. Inou alternatívou, ktorou sa plánujú aktuálne zaoberať politici vo Veľkej Británii, je daň za najazdené kilometre.

Ako sa to bude počítať? George Orwell by sa divil. Asi nikoho neprekvapíme, ak povieme, že by autá mali mať povinne GPS (alebo podobnú techniku), ktorá bude presne vedieť aj to, kde a po akej ceste ste jazdili. Diaľnice by určite boli spoplatnené vyššou sumou, ako vozovky prvej či druhej triedy a rovnako to má byť aj v prípade centier veľkých miest.

Jazdíš v noci či cez víkend? Platíš menej

V návrhu sa tiež spomína aj to, že náklady by mali byť takzvane dynamické. Teda úrady budú viac účtovať vodičom jazdiacim v dopravnej zápche ako víkendovým motoristom, odlišná daň bude pre malé a veľké autá. Dostávame sa tak k niečomu podobnému, ako už roky funguje v prípade povinného poistenia v zahraničí, kde platia vodiči aj podľa ročného nájazdu. Ak jazdia viac, platia vyššiu poistku, ak menej, tak nižšiu. Rovnako by to malo byť aj s touto cestnou daňou.

Ak budete jazdiť v čase dopravnej zápchy, priplatíte si za km jazdy.

Štát vám samozrejme bude tvrdiť, že elektromobil vám zníži prevádzkové náklady a kvôli tomu budete chcieť viac cestovať. A aby to mohli nejako regulovať, zavedie daň z počtu najazdených kilometrov. Samozrejme jediným dôvodom zavedenia týchto poplatkov bude kompenzácia výpadku spotrebnej dane z fosílnych palív, nemusíme si nič nahovárať.

A čo sledovanie rýchlosti?

Jednou z obáv, ktorá sprevádza spomínanú možnú zmenu, je okrem iného aj možnosť sledovať aktuálnu rýchlosť všetkých automobilov, čo dá štátu do ruky príležitosť automaticky posielať pokuty za každé prekročenie rýchlosti. Ako sa k podobnej novinke staviate vy? Je podľa vás spravodlivé, aby štát týmto spôsobom nahradil spotrebnú daň z paliva?

Zdroj: carthrottle

JE PODĽA VÁS NÁHRADA SPOTREBNEJ DANI V PODOBE DANE Z PREJDENÝCH KM FÉROVÁ?
  • Áno ( 9% )

     

  • Nie ( 89% )

     

  • Neviem sa vyjadriť ( 1% )

     

Odpovedalo 2380 ľudí