Kúpiť si nejaké nové auto v čase, keď sa už nevyrába, môže mnohým pripadať ako málo zaujímavý obchod. Veď je tu predsa novšia generácia, ktorá je určite vo väčšine ohľadov lepšia a okrem pravdepodobne výhodnejšej cenovky tým pádom nie je dôvod dávať prednosť starému modelu. Lenže potom sú tu autá, ktoré nástupcu nedostali a k tomu sú veľmi špecifické. A takým prípadom je aj posledná generácia Dodge Viper.

Posledný vyrobený Viper je z roku 2017

Americký mohykán, ktorý začal svoju kariéru v roku 1991 ako automobil s motorom odvodeným z pohonnej jednotky menšieho nákladného vozidla, to totiž definitívne zabalil po štyroch generáciách v roku 2017. Vtedy zišli z produkčnej linky posledné kusy, očividne však nie všetky putovali k zákazníkom. Niektoré autá ostali zabudnuté či zámerne odparkované v skladoch, aby postupne stúpali na cene a možné je tiež to, že pôvodní klienti z nejakého dôvodu stratili záujem a zrušili objednávky.

Tak či onak, štatistika registrácií nových áut v USA tieto takzvané zombie automobily zaznamenala, a tak sa stalo, že Dodge v minulom roku predal až štyri nové modely Viper. A pretože v roku 2020 to boli tiež štyri kusy, je viac ako pravdepodobné, že sa u niektorých dílerov ďalšie „Zmije“ ešte schovávajú.

Nielen Viper

Viper však nie je jediným modelom značky, ktorého sa uvedená zvláštnosť týka. Ak by ste sa do tabuliek s registráciami pozreli pozornejšie, našli by ste tam aj Dodge Dart. Automobilka kdesi vyhrabala desať vozidiel, aj keď boli posledné modely vyrobené dokonca už v 2016. A to isté platí tiež pre Jeep Patriot, ktorý našiel šestnásť nových zákazníkov napriek tomu, že jeho aktívna služba skončila taktiež v roku 2016.

Dodge Dart je dokonca ešte o rok starší ako Viper a predsa sa ich zopár nových stále skrýva v skladoch.

zdroj: Autoblog.com