Meno Lej Ťün mnohým Slovákom pravedpodobne ​nič nehovorí. Ide o podnikateľa a zakladateľa Xiaomi, značky, ktorú naopak poznáme veľmi dobre. Aj u nás si mnohí oľúbili produkty tejto firmy, ako sú smartfóny, tablety, hodinky, elektrické kolobežky, robotické vysávače či iné výrobky s dodatkom „smart“. Značka expanduje z roka na rok stále viac a najnovšie sa potvrdzujú informácie z minulého roka: Xiaomi vstupuje na automobilový trh.

Už minulý rok na jeseň sa objavili informácie, že by táto spoločnosť mohla predstaviť svoje prvé elektrické auto. Tento plán teraz začínať naberať čoraz reálnejšie kontúry. Už v auguste by sme sa mali dočkať predstavenia prvého funkčného prototypu, pričom následne sa chce Xiaomi sústrediť na testy v zimných podmienkach.

Takto si predstavuje novinku od Xiaomi nezávislý dizajnér a fanúšik značky Mo Fei. Na skutočný prototyp si musíme počkať minimálne do augusta.

Xiaomi postupuje so svojím projektom skutočne rýchlo – divíziu osobných automobilov si zaregistrovalo len koncom augusta minulého roka. Takéto tempo vzbudzuje záujem o to viac, že Xiaomi nemá s výrobou áut žiadne skúsenosti. Aj preto sa čakalo, či do projektu vstúpi niektorá z automobiliek, doposiaľ sa tak ale nestalo a čínsky technologický líder zrejme pokračuje v napĺňaní svojho cieľa sám.

Samotný Lej Ťün si podľa všetkého dáva záležať na tom, aby celý projekt bežal podľa plánov – v posledných týzdňoch vraj trávi až dve tretiny svojho pracovného času práve na vývoji nového auta.

V Sony sa vybrali inou cestou ako Xiaomi - do elektromobilového projektu prizvali skúseného partnera Hondu.

Automobilová dívizia Xiaomi má podľa posledných dostupných údajov 500 zamestnancov a intenzívne pokračuje v naberaní novej pracovnej sily. V čase svojej registrácie mala na účtoch kapitál približne desať miliárd jüanov, v prepočte na dnešnú hodnotu približne 1,45 miliardy eur. V priebehu najbližšej dekády chce Xiaomi investovať do tohto sesterského podniku 10 miliárd dolárov, teda ďalších zhruba 9,79 miliardy eur.

Xiaomi nie je prvým výrobcom elektroniky, ktorý sa chce pustiť do produkcie elektromobilov – v minulom roku predstavili prototypy vlastných batériových áut taiwanský Foxconn, ktorý je známy aj ako výrobca telefónov iPhone pre Apple.

Ďalším zaujímavým hráčom na poli elektromobility sa môže stať Sony, ktoré v rámci CES 2020 predstavilo svoj prvý prototyp elektromobilu nazvaného Vision-S 01. Japonci oznámili založenie novej dcérskej spoločnosti Sony Mobility a odhalili zaujímavého konkurenta Tesly Model Y. Sony sa však vybralo inou cestou ako Xiami a do projektu prizvalo skúseného partnera – automobilku Honda.

Zdroj: Gizmochina