Počas prvých dní budú prebiehať prípravné práce na rozmiestnení množstva kusov dopravného značenia a označenia obchádzkovej trasy, následne od pondelka 8. apríla odštartuje rozsiahla rekonštrukcia mostu. Komplexná oprava prichádza po štyroch dekádach a je nevyhnutná pre ďalšie dlhodobé a bezproblémové využívanie tohto mosta.

Stavebné práce budú vykonávané aj v noci, 7 dní v týždni. Najskôr prebehnú opravy mostu v smere z Nitry do Trnavy. V rámci komplexnej opravy budú demontované zvodidlá a zábradlia, odstránená vozovka, rímsy, vyrovnávací betón spolu s izoláciou a mostné závery. Na očistenú nosnú konštrukciu sa položí izolácia, mostné závery, odvodňovače, nový asfaltový koberec, nové rímsy, nové zvodidlá a mostné zábradlie.

"Realizácia je rozdelená do 2 etáp, aby bol minimalizovaný dopad na plynulosť dopravy. Motoristov žiadame o rešpektovanie dopravného značenia, dodržiavanie maximálnej povolenej rýchlosti a ohľaduplnú jazdu," uvádza Národná diaľničná spoločnosť.

Hlavná obchádzková trasa

Počas prvej etapy prejde opravou vonkajšia časť mosta. Doprava na moste  ostane zachovaná v dvoch jazdných pruhoch pri stredovej rímse. Uzavretý však bude pripájací pruh z diaľnice D1 na R1 v smere Bratislava – Trnava. Z tohto dôvodu bude doprava z D1 smerujúca do Trnavy presmerovaná po R1 smer Nitra. V križovatke Vlčkovce navedie obchádzková trasa vozidlá ponad R1 späť na smer do Trnavy.

Počas druhej etapy NDS opraví vnútornú časť mosta. Motoristom budú k dispozícii už dva opravené jazdné pruhy na vonkajšej časti. Zachované ostane aj odbočenie z R1 na D1 v smere Nitra – Bratislava. 

"V prípade, ak hlavná obchádzková trasa nebude kapacitne postačovať danému množstvu nákladnej dopravy, ako alternatívnu obchádzkovú trasu zriadime obchádzku po ceste I/61 v križovatke Senec, východ. V takomto prípade by však alternatívnu obchádzkovú trasu mohli využívať len nákladné vozidlá s nosnosťou maximálne do 32 ton," dopĺňa NDS.

Zdroj a foto: NDS