Digitálne vonkajšie spätné zrkadlá majú okrem Ioniqu 5 aj napríklad také Audi E-tron, samozrejme za príplatok. To vnútorné už tiež ponúkajú rôzni výrobcovia, sám som mal na test plechový van Renault Kangoo, pri ktorom malo digitálne stredové spätné zrkadlo veľký význam. Dodávky stredové spätné nemajú, keďže cez plechovú stenu by ste aj tak nič nevideli. V takomto prípade je to veľký prínos pre bezpečnosť.

Strácate 3D pohľad

V prípade osobných vozidiel určených na prevoz pasažierov s otvoreným výhľadom dozadu je to nielen o bezpečnosti, ale aj tak trocha o frajerine. Treba uznať, že digitálne stredové zrkadlo trocha skresľuje objekty, k tomu treba pripočítať aj fakt, že oči sa ťažšie prispôsobujú pri ostrení medzi pohľadom dopredu do diaľku a pozeraním na digitálny displej zrkadla, čiže pohľad na blízko. Treba si to jednoducho vyskúšať.

Hyundai Ioniq 5 ale stredové zrkadlo ponúka ako bezpečnostný prvok, treba uznať, že v prípade vyššie sediacich zadných pasažierov či plne naloženom kufri je to skutočne pomocník. V najnovšom cenníku stojí 1 700 eur, treba ale zdôrazniť, že je v pakete spolu aj s vonkajšími digitálnymi zrkadlami a určené to je len pre najvyššiu výbavu Premium. Ak by sme odrátali cenu vonkajších spätných zrkadiel, ktoré samostatne stoja 1 300 eur, tak za vnútorné digitálne zrkadlo si Hyundai bude pýtať 400 eur.

Zdroj: Hyundai