Dva prípady poškodených áut, vyzerá to na klimatický vandalizmus

V jednej zo štvrtí Viedne opäť zámerne poškodili luxusné auto, tento týždeň už druhýkrát. Heslá ako napríklad „Zabíjanie klímy je zábava“ alebo „Klimatický zabijak“ vzbudzujú podozrenie, že páchatelia sú neznámi klimatickí rebeli. Nešlo pritom o prvý podobný prípad, ktorý sa v uplynulých dňoch odohral v hlavnom meste Rakúska.

Najskôr došlo k poškodeniu prvého vozidla. Paradoxom je, že išlo o hybridné vozidlo s elektromotorom, model BMW X5 xDrive45e. Len o deň neskôr sa stalou obeťou útoku sprejerov aj ďalšie vozidlo, tentoraz Porsche. To bolo zaparkované len 20 minút chôdze od prvého vandalského útoku.

Páchatelia sú momentálne neznámi, polícia teraz začala vyšetrovanie. Aj tieto prípady však vysoko pravdepodobne poukazujú na stupňujúce sa napätie v spoločnosti ohľadom klimatickej zmeny – vybrané skupiny ekologických aktivistov prekračujú hranicu toho, čo je zákonné a poškodzujú pritom cudzí majetok. Nepáčia sa im emisie, ktoré autá spôsobujú a poukazujú na ne aj takýmto spôsobom, aby získali pozornosť.

Zdroj a foto: Heute.at