Lekári pracujúcu pre záchrannú zdravotnú službu dnes jazdia rovnako ako záchranari priamo v sanitke. Celý systém preto na Slovensku nefunguje efektívne a plytvá sa časom lekárov, ktorí musia často pacienta sprevádzať napríklad aj na ceste do nemocnice, hoci v mnohých prípadoch by to nebolo vôbec potrebné.

Po novom štát zmení prístup. Záchranari prídu na adresu pacienta so sanitkou a lekár príde na ďalšom, samostatnom aute, v zahraničí sa často používajú vozidlá typu SUV alebo aj iné osobné automobily, ako ukazuje aj ilustračný obrázok.

Priamo na mieste lekár rozhodne o ďalšom postupe, napríklad o prevoze pacienta na urgentný príjem. Následne bude môcť pokračovať k ďalšiemu pacientovi.

Poskytovanie prednemocničnej neodkladnej zdravotnej starostlivosti sa mení, v susednom Česku využívajú lekári aj takéto SUV vozidlá. Zdroj: Zdravotnícka záchranná služba hl. m. Prahy

Čo hovoria experti?

"Je to takzvaný stretávací systém, v rámci ktorého idú na výjazd lekár so záchranárom v osobnom aute typu SUV a prídu k pacientovi oveľa skôr. Ak sa len ošetrí a nie je potrebná hospitalizácia, tak je lekár voľný a môže ísť na ďalší výjazd. Pokiaľ ho treba previezť do nemocnice, tak ho prevezie posádka bez lekára. Lekár je tak opäť voľný a môže ísť na ďalšie výjazdy k vážnym stavom," vysvetlil v stanovisku pre Čas.sk František Majerský, prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov.

Odborníci schvaľujú nové zámery štátu a pripravované zmeny vítajú. "Takýto systém je v zahraničí bežný. Je to dobrá prax a myslím si, že to pomôže aj Slovensku," uviedol predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

Na novinky si však ešte istý čas budeme musieť počkať. Ministerstvo zdravotníctva počíta s ich zavedením najneskôr na jeseň 2025, a to v krajských mestách. 

Zdroj: Cas.sk / titulá foto: Škoda / foto v článku: Zdravotnícka záchranná služba hl. m. Prahy