Diaľnica D3 medzi Čadcou a Osčadnicou dnes chýba

Vláda SR nedávno oznámila väčšiu iniciatívu týkajúcu sa vyňatia obchvat väčších miest zo siete spoplatnených diaľnic a rýchlostných ciest na Slovensku. Aj tunel Horelica v smere po Osčadnicu by sa mohol dostať po dostavbe D3 do nespoplatneného režimu. Ide o návrh analytikov štátu. Tí preferujú takéto riešenie ako motiváciu pre motoristov k využívaniu diaľnicu.

V opačnom prípade by sa mohli do Čadce nahrnúť vozidlá a význam novej rýchlej cesty by bol za takých okolností otázny. „Snahou NDS bude nastaviť podmienky užívania diaľnice tak, aby presun lokálnej dopravy z obchvatu naspäť do centra mesta bol pre užívateľa menej atraktívny, zvážením nespoplatnenia daného úseku,“ odkázala štátna diaľničná spoločnosť.

Mimochodom, dostavba tunela Horelica – v podobe jeho druhej rúry – je aj otázkou zaistenia bezpečnosti. „Druhá tunelová rúra je z hľadiska minimálnych bezpečnostných požiadaviek na tunely potrebná. Súčasné dopravné intenzity predstavujú hraničné hodnoty bezpečnej prevádzky tunela Horelica,“ píše sa v jednom z dokumentov Národnej diaľničnej spoločnosti.

Výstavba kysuckej D3 sa neskončí pri vyššie spomínanom úseku. Na tento rok nachystalo ministerstvo dopravy aj verejné obstarávanie na diaľnicu medzi Kysuckým Novým Mestom a Osčadnicou. Ten má zhruba 11 kilometrov. Ešte o málo dlhší bude úsek Žilina, Brodno – Kysucké Nové Mesto. Tam sa počíta s väčší počtom mostov, čo zvýši náročnosť aj cenu výstavby.

Zdroj: MY Kysuce