Rýchlostná cesta R1 až do Bratislavy? Priorita pre štát

Nejde o nový nápad, hovorilo sa o ňom už pred viac ako 15 rokmi. Diaľnica D1 Bratislava - Trnava je silno vyťažená a štát uvažuje, ako ju odľahčiť. Teraz by chcel prepojiť R1 na bratislavský obchvat D4. Išlo by o nový úsek rýchlostnej cesty R1, ktorý sa začínal v okolí mesta Sereď a následne by motoristom umožnil dostať sa až ku vonkajšiemu bratislavskému obchvatu.

Konkrétne by sa R1 napojila na D4 v blízkosti Mostu pri Bratislave. Diaľnica D4 je tu už postavená a dnes nie je naplno využitý jej potenciál, keďže štát ešte len dokončuje meškajúcu križovatku D1 a D4. 

Ak by diaľnicu skutočne postavili, veľká časť áut a iných vozidiel by sa mohla rozhodnúť ísť rovno po R1 v smere na Nitru a Banskú Bystricu namiesto diaľnice D1 v smere do Trnavy.

Národná diaľničná spoločnosť považuje novú diaľnicu medzi Bratislavou a Sereďou za prioritu, píše portál TVnoviny.sk. Prípravné procesy sú však len na začiatku, tie budú trvať podľa odhadov minimálne ďalšie štyri roky, kým sa začne s výstavbou nového úseku rýchlej cesty. Vzhľadom na celkovú dĺžku úseku nepôjde o malú investíciu - štát by musel zaplatiť zhruba miliard eur.

Zdroj: TVnoviny.sk / foto: NDS