Diaľnicu D1 potiahnu na Ukrajinu, vojnový konflikt akceleroval jej prípravu

Vláda bude rokovať 28. februára 2024 v Košickom kraji a zameria sa tam na problémy regiónov Michalovce a Sobrance, ktoré čelia výrazne väčším výzvam ako mnohé iné okresy na Slovensku a patria aj k tým citeľne málo rozvinutým z celoštátneho pohľadu.

Čo budú témy, ktorým sa chce vláda venovať? "Určite to budú vodovody a kanalizácia, dobudovanie diaľnice aj v kontexte konfliktu na Ukrajine a obrovského balíka peňazí, ktorý pôjde v rámci rekonštrukcie Ukrajiny. My chceme, aby peniaze, ktoré na Ukrajinu pôjdu, keď sa konflikt ukončí, boli využité aj na časť Slovenska, ktoré s Ukrajinou hraničí," vysvetlil minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši.

Diaľnica D1 spájajúca nielen dve najväčšie mestá Bratislavu a Košice, ale pokračujúca aj na východ až po hranicu s Ukrajinou, je prioritou ministerstva dopravy a slovenských diaľničiarov.

Diskusia o úseku Košice - Ukrajina nabrala rýchly spád až po vypuknutí vojny na Ukrajine. Dovtedy bolo okolo neho skôr ticho. Momentálne stále beží plánovacia fáza. Bodom diaľničného napojenia SR a Ukrajiny sa stane hraničný priechod Užhorod-Vyšné Nemecké. D1ka tvorí súčasť TEN-T koridoru zahŕňajúceho cesty medzinárodného významu.

Zdroj: TASR / foto: NDS