Diaľnica s najväčším počtom zápch v Nemecku

Oficiálne ide o diaľnicu pod označením 2 R a nachádza sa medzi vonkajším obchvatom a vnútorným mestským okruhom Mníchova. V nemčine sa pre ňu preto používa označenie „Mittlerer Ring“. Je dlhá 29 kilometrov a býva považovaná za najvyťaženejšiu cestu v Nemecku.

Nové opatrenie, ktoré znižuje rýchlosť z 50 na 30 km/h, nezastavila ani regionálna vláda Horného Bavorska ako dozorný orgán. Mestu tak nestojí nič v ceste, aby znížili maximálnu povolenú rýchlosť pre všetkých účastníkov cestnej premávky v oblasti Landshuter Allee. Znížený rýchlostný limit má platiť konkrétne medzi Dachauer Straße (Parkharfe Olympiapark) a Arnulfstraße (Donnersbergerbrücke). Zámerom je znížiť emisie tak, aby sa konečne podarilo splniť roky prekračované nadlimitné hodnoty oxidu dusičitého (NO₂).

Bavorský správny súd totiž zaviazal mesto, aby dodržiavalo limitné hodnoty pre oxid dusičitý po tom, čo ekologicko-dopravní aktivisti zažalovali mesto.

Zvýši zmena emisie? To nebol zámer

Nie je jasné, kedy nové opatrenie vstúpi do platnosti, no malo by sa tak stať čo najrýchlejšie. Či však dokáže reálne niečo zmeniť, sa ukáže až o pár mesiacov.

Podľa kritikov by mohlo mať dokonca negatívny vplyv na namerané hodnoty emisií, keďže na danom úseku je silná premávka ťažkej nákladnej dopravy. Tá podľa štúdií spôsobuje dokonca vyššie emisie pri rýchlosti 30 km/h ako pri rýchlosti 50 km/h!

Navyše obmedzenie rýchlosti má pozitívny vplyv a znižuje emisie výfukových plynov len pri plynulej premávke. To však platí len pre priemerne tri percentá dopravy prechádzajúcej touto časťou Mníchova.

Zdroj: sueddeutsche.de / foto: cz.depositphotos.com