Vyvinuli špeciálny sprej

Vývojári Michiganskej univerzity vyvinuli sprej, ktorý sa dá aplikovať na lietadlá, autá a iné povrchy. Odstrániť vrstvu ľadu je dokonca možné vďaka ľadu odpudivému povrchu len pomocou gravitácie, alebo jemného fúkania. Znie to až neuveriteľne, však?

"Dlhé roky vedci pracujú na chemikálii, ktorá dokáže znížiť, alebo odstrániť priľnavosť ľadu/námrazy z povrchov. Snahy sa orientovali na viac a viac voduodpudivé povrchy. My sme objavili nové riešenie, použitím znalostí z fyziky, ktoré mení mechaniku priľnavosti ľadu k povrchu," hovorí Kevin Golovin.

Povlak na báze gumy môže revolučne zasiahnuť do mnohých oblastí života v domácnosti, ale aj v priemysle. Prípravok nielen pomôže pri ľahkom odstránení ľadu z mrazákov, ale zvýši ich účinnosť a teda aj spotrebu energie až o 20%. Komerčným využitím bude aj potravinový priemysel. Mrazené balenia stravy často trpia zliepaním. Tento problém by sa vďaka tomuto prípravku mohlo v priebehu desaťročia podariť odstrániť. Použitie prípravku v automobilovej a leteckej doprave môže byť o čosi zložitejšie, pre mimoriadne prísne bezpečnostné nároky, ale pracujú aj na tom. Osobne sa už nemôžem dočkať. :)

zdroj: www.engadget.com