Ankety typu „Auto roka“ sú výrobcami vcelku obľúbené a my sa im nedivím. Organizuje sa ich dosť na to, aby sa nejakým titulom mohlo v danom období pochváliť hneď viacero značiek. Ak by sme ale mali vybrať jednu, ktorá pravdepodobne najviac ovplyvňuje mienku medzi motoristami na starom kontinente, tak je to najstaršia a tiež najznámejšia akcia konaná pod skratkou COTY, teda Car of the Year. Jej posledný ročník vo februári ovládla Kia EV6, na druhom mieste skončil Renault Mégane E-Tech a trojicu elektromobilov na pódiových miestach skompletizoval Hyundai Ioniq 5.

WCOTY 2022

Druhým podobným podujatím, ktoré sa svojim významom tlačí dopredu, je svetová súťaž World Car of the Year (WCOTY) a má o dosť väčší záber. Kladie si za cieľ vybrať hneď niekoľko najlepších áut vo vyššie spomínaných sprievodných anketách, a potom aj v tej hlavnej, pričom podmienkou je, aby súťažiace stroje boli dostupné minimálne na dvoch kontinentoch a zároveň na dvoch najdôležitejších globálnych trhoch: v Európe, USA, Číne, Japonsku, Kórei, Indii a Latinskej Amerike.

Zaujímavou túto súťaž robí fakt, že sa proti sebe môžu postaviť tie najlepšie novinky z rôznych kútov sveta, po marcovom zúžení počtu finalistov z 10 na 3 autá však bolo zrejmé, že záver WCOTY zase tak odlišný od našej COTY nebude. Práve naopak...

Titul svetového auta roka si totiž odnáša Hyundai Ioniq 5 a len o 7 bodov (815 vs. 808) za ním skončila Kia EV6. Aj v tomto prípade patrí tretia priečka ďalšiemu elektromobilu, konkrétne Fordu Mustang Mach-e.

Ďalší ohromný úspech kórejského koncernu podčiarkuje skutočnosť, že Ioniq 5 okrem hlavnej trofeje získal ešte dve ďalšie víťazstvá. Porota zložená z viac ako stovky motoristických novinárov ho vyniesla na prvé miesto v kategórii Svetový automobilový dizajn roka a logicky mu patria zlaté vavríny aj v triede Svetový elektromobil roka.

Aby sme mali výsledky kompletné, mali by sme spomenúť, že v segmente luxusných áut zvíťazil elektrický Mercedes EQS, športový automobil WCOTY 2022 berie opäť batériové Audi e-tron GT a jediným vozidlom so spaľovacím motorom, ktoré sa objavilo na prvom mieste, je Toyota Yaris Cross, ktorá o bod vyhrala pred Opelom Mokka titul Svetového mestského auta.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

zdroj: WCOTY