Model XM samozrejme nie je novinka. Automobilka ho predstavila vlani na jeseň, v predaji sa však najprv objavila slabšia základná verzia s výkonom 653 koní, za ktorú si slovenské zastúpenie BMW účtuje minimálne 171 810 eur.

Premiéru vrcholného prevedenia si Nemci šetrili na neskoršie a práve toto je jeho podoba. Automobil nesie dodatočné meno Label Red a BMW tvrdí, že „reaguje na potreby a priania cieľovej skupiny individualistov, zákazníkov so záľubou v extrovertnom životnom štýle a vášňou pre výkon vo vozidle mimo tradičné konvencie“. Popravde, je to celkom výstižné...

Novinka, ktorá bude mať svetovú výstavnú premiéru v rámci blížiaceho sa šanghajského autosalóna, skutočne nepadne do oka každému. Ak sa ale práve vám páči a prostriedky nie sú problém, objednávkový systém sa otvára 28. apríla 2023.

BMW práve pri príležitosti zahájenia predaja vypustí na trh limitovanú 500-kusovú sériu so zákazkovým lakovaním divízie Individual v odtieni čiernej Frozen Carbon. Zákazníci si však ešte chvíľu počkajú. Výroba auta bude spustená až v auguste, v americkej továrni v Spartanburgu.

Label Red má za obrovskými hranatými obličkami preplňovaný osemvalec s objemom 4,4 litra naladený na 585 koní pri 5600 otáčkach za minútu a 750 Nm dostupných od 1800 do 5400 ot./min. Spaľovaciemu motoru sekunduje trvale budený synchrónny elektromotor integrovaný priamo do osemstupňovej automatickej prevodovky, ktorý ponúkne ďalších 197 koní a 280 Nm, pričom konštruktéri použili pre elektrickú jednotku redukčný prevod násobiaci výstupný krútiaci moment na 450 Nm.

Vďaka uvedeným parametrom má najsilnejšie produkčné BMW už spomínaných 748 koní, 1000 newtonmetrov a s pohonom xDrive zvládne akceleráciu na stovku za 3,8 sekundy. Maximálna rýchlosť je obmedzená na obligátnych 250 km/h, s príplatkovým paketom M Driver's vám ale výrobca posunie obmedzovač na 290 kilometrov za hodinu.

So zvukom od Zimmera

Vtipne potom vyzerá priemerná uvádzaná spotreba. Vďaka prídavnému akumulátoru s kapacitou 25,7 kWh automobilka píše v tabuľke technických parametrov v závislosti na výbave 1,6 až 1,7 litra benzínu na 100 kilometrov. Dôvodom je ale fakt, že na plne nabitú batériu by nové XM malo zvládnuť čisto na elektrinu 75 až 83 kilometrov.

Práve v tomto režime vás auto pustí na maximálnych 140 km/h, a aby vás chodci či cyklisti náhodou neprepočuli, jazdu XM bude sprevádzať zvuk vyvinutý/skomponovaný v spolupráci so svetoznámym skladateľom filmovej hudby, Hansom Zimmerom.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 17 obrázkov

zdroj: BMW