Vyhľadávanie áut na internete je evidentne celosvetovo veľmi obľúbenou činnosťou. Že si však ľudia vyhľadávajú informácie k autám, ktoré plánujú kúpiť, alebo si ich svojpomocne upravujú a opravujú, je celkom logické. Omnoho zaujímavejšie je však zmapovanie toho, ako intenzívne na „sieti“ hľadajú informácie o autách, ktorých značka už dávno neexistuje a stali sa definitívne minulosťou. O to viac zaujme rebríček, ktorý do sveta vypustila spoločnosť Hippo Leasing. Vytvorila totiž TOP 10 Najvyhľadávanejšie zaniknuté značky.

Švédi proti USA a Východnému Nemecku

Hippo Leasing analyzoval mesačný objem vyhľadávania zaniknutých automobilových značiek z 10 krajín s najväčšími ekonomikami na svete. Z prieskumu vyplýva, že jednoznačne najvyhľadávanejšou neexistujúcou značkou je severský Saab s celkovým objemom 107 200 hľadaní mesačne. Je to dané najmä lojálnou základňou priaznivcov a veľmi originálnymi modelmi počas celej histórie výroby áut značky Saab.

Saab má celosvetovo jednu z najsilnejších základní fanúšikov.

Zaujímavou je aj druhá značka v poradí – Pontiac. Ten svojho času patril pod ochranné krídla koncernu GM a vyznačoval sa najmä cenovo dostupnými, no dostatočne výkonnými a atraktívnymi autami. Svoje silné zastúpenie mal aj medzi tzv. musclecars, čo iste tiež prispelo k faktu, že si značka Pontiac zapísala mesačne približne 98 900 hľadaní. Tretím v poradí je ďalší „Američan“. Tentoraz Oldsmobile, teda jedna z najstarších amerických značiek s veľkou základňou fanúšikov a majiteľov. Prekvapením je však štvrtý hráč v poradí. Nie je ním nik iný, ako Trabant – východonemecký dvojtaktný hrdina, z ktorého sa medzičasom stal kult. A ako sa zdá, nielen európsky, ale celosvetový.

Popularitu značky Pontiac paradoxne zvyšuje aj tento nevzhľadný model Aztek.

Najvyhľadávanejšie zaniknuté značky

1. Saab (107 200 hľadaní/mesiac)
2. Pontiac (98 900 hľadaní/mesiac)
3. Oldsmobile (46 480 hľadaní/mesiac)
4. Trabant (29 940 hľadaní/mesiac)
5. Holden (27 000 hľadaní/mesiac)
6. Studebaker (23 200 hľadaní/mesiac)
7. DeSoto (21 460 hľadaní/mesiac)
8. Saturn Cars (21 080 hľadaní/mesiac)
9. Talbot (13 780 hľadaní/mesiac)
10. Edsel (13 670 hľadaní/mesiac)

Trabant je celosvetovo populárnejší, než by si možno mnohí mysleli.

zdroj: Hippo Leasing