Český Kaufland svoje rozhodnutie zrušiť bezplatné nabíjanie elektromobilov vysvetľuje okrem iného aj tým, že túto službu nedávno spoplatnili aj iné subjekty, čím poukazuje napríklad i na Lidl. Zároveň ale férovo priznáva, že to súvisí i s enormným nárastom popularity nabíjania na parkoviskách jeho obchodov.

Len malý príklad. Kým v roku 2019 zákazníci i „okoloidúci“ načerpali približne 276 tisíc kilowatthodín, o rok neskôr to už bolo 460 tisíc kWh a vlani dokonca 1130 MWh, inak povedané viac ako 1,1 GWh. To je síce výkon vyprodukovaný za hodinu prevádzky jedného bloku jadrovej elektrárne v Temelíne, ale súčasne je to podľa aktuálne platných cien na burze tiež ekvivalent 410 tisíc eur.

Je to samozrejme dôsledok nárastu počtu elektromobilov na českých cestách. Pred štyrmi rokmi, keď Kaufland s bezplatným nabíjaním u našich západných susedov začínal, jazdilo na tamojších cestách okolo 1500 elektromobilov. Dnes je ich desaťnásobne viac, teda okolo 15 tisíc.

Aby Kaufland svojich zákazníkov od nabíjania (AC) neodradil úplne, budú môcť čerpať elektrickú energiu (v porovnaní s cenníkom dodávateľa) za výhodnejšie ceny. Konkrétne ich to bude stáť 5,90 Kč za 1 kWh, teda približne 24 centov za kilowatthodinu, uvedená čiastka ale platí len s využitím aplikácie, klientskej internetovej stránky, respektíve čipu RFID.

Pre zákazníkov Kauflandu budú ceny o niečo výhodnejšie

Na iných staniciach rovnakého dodávateľa (spoločnosti ČEZ) pritom zaplatíte 8 Kč/kWh (v prepočte 33 centov/kWh) a neregistrovaných užívateľov to pri jednorazovej platbe bude stáť 10 Kč/kWh, inak povedané 41 centov za 1 kWh. Mimochodom, samotné nabíjanie bude kvôli blokovaniu parkovacích miest vyhradených pre elektromobily obmedzené na 240 minút. Ak tento čas v ČR prekročíte, zaplatíte za každú minútu navyše 2 Kč.

V súvislosti so spomínanými zmenami v susednej Českej republike nás samozrejme zaujímalo, čo sa bude v najbližšej dobe diať na slovenských pobočkách Kauflandu a s touto otázkou sme oslovili domáce zastúpenie.

Odpoveď bola pomerne stručná, ale niečo predsa len naznačuje. „Aktuálne prebieha aj u nás diskusia ohľadom doterajšieho bezplatného nabíjania elektromobilov a plug-in hybridov pre našich zákazníkov a jeho prípadného budúcoročného spoplatnenia. O konečnom rozhodnutí a ďalších podrobnostiach budeme včas informovať,“ napísal nám odpoveď Samuel Machajdík, hovorca spoločnosti Kaufland.

Z  odpovede zástupcu obchodného reťazca je zrejmé, že zrušenie tejto služby je evidentne témou i v slovenskom Kauflande, do konca roka však zmeny podľa všetkého nehrozia. Ak sa ale potenciálna možnosť zmení na realitu, nabíjanie zadarmo už dlho pokračovať nebude – skončí v priebehu budúceho roka.

zdroj: Kaufland Slovensko, Kaufland ČR