Znížia počet elektromobilov Tesla, no okrešú aj iné značky

Nálada na trhu požičovní áut ukazuje pesimistický pohľad na elektromobilitu. Veľkí hráči ako Sixt či Hertz nedávno okresali podiel elektrických vozidiel vo svojich vozových parkoch.

„Radi by sme vás informovali, že momentálne nekupujeme žiadne ďalšie vozidlá Tesla,“ uviedol Sixt svojim zákazníkom e-mailom koncom roka 2023. Spolu s tým zredukuje existujúci počet vozidiel Tesla vo svojom vozovom parku. Nejde však len o Teslu, menej sa počíta aj s ostatnými modelmi elektromobilov.

Ešte v roku 2022 pritom Sixt objednal 100 tisíc elektrinou poháňaných vozidiel od čínskeho výrobcu BYD. Počas uplynulých rokov zároveň veľkoryso investoval do svojej nabíjacej infraštruktúry. V tom čase sa predpokladlo, že Sixt do roku 2030 z veľkej časti elektrifikuje európsku flotilu.

Šéf spoločnosti Alexander Sixt nedávno zdôraznil, že jeho firme údajne nechýba vôľa transformovať mobilitu. Čo potom podnietilo Sixt a viacerých jeho konkurentov, aby upravili svoju stratégiu?

Sixt uvádza dva dôvody. „Dopyt po elektromobilite je – a to si všímame aj my v Sixte – stále hlboko pod úrovňou spaľovacích motorov,“ oznámila firma v decembri 2023. Podmienky na trhu požičovní áut nie sú ekonomicky optimálne a neprajú nástupu elektromobility tak, ako by si to možno želali niektorí politici.

Hoci Sixt hovorí, že chce dosiahnuť referenčnú hodnotu 70 až 90 percent elektrifikovaných vozidiel v európskej flotile do roku 2030, tento cieľ spoločnosť sformulovala ešte na jeseň 2022 za úplne iných podmienok.

Tie nezahŕňali napríklad mimoriadne obmedzený trh s predajom ojazdených elektromobilov. Inak povedané, je o nízky záujem, čo je tiež faktor, ktorý autopožičovne pri svojich investíciách zvažujú.

Zdroj: Golem.de / foto: cz.depositphotos.com