V čase neutíchajúceho tlaku na individuálnu auto-mobilitu – často v snahe čo najviac zakázať a citeľne obmedziť motoristov – sa Česko vybralo opačným smerom. Krajina už má legislatívny rámec perspektívne umožňujúci vodičom jazdiť na diaľniciach maximálnou povolenou rýchlosťou 150 kilometrov za hodinu.

Nejde však o paušálne zvýšovanie najvyššej dovolenej rýchlosti – v Česku ešte musia finálne určiť konkrétne úseky, kde bude nové pravidlo uplatňované. Nahradí tak doterajší limit 130 km/h. Stať by sa tak malo do konca roka, dokedy by navyšovanie rýchlostí malo začať v praxi platiť.

Štát sa pripravuje na to, že medzi takéto "privilegované" diaľničné cesty by mala patriť napríklad čerstvo postavená diaľnica D3 na juhu krajiny, prípadne diaľnica D1 v úseku Vyškov-Přerov. Hoci česká D1 sa Slovákom spája zrejme najmä s cestou do hlavného mesta Prahy, tento úsek sa nachádza v smere od Brna na Ostravu.

Veľký rozdiel medzi rýchlosťou kamiónov a áut

Ako píše Autosalon.tv, viac ako samotná rýchlosť 150 km/h však robí expertom v ČR vrásky na čele rozdiel medzi rýchlosťami osobákov a nákladných vozidiel.

„Pokiaľ sa táto odchýlka ešte rozšíri, bude aj rýchlosť medzi nákladnými a osobnými autami ešte väčšia a môže tak častejšie dochádzať k nepríjemným a predovšetkým nebezpečným situáciám,“ popisuje šéf dopravnej polície Jiří Zlý.

Aj preto sa dá počítať s tým, že ohrozenie bezpečnosti cestnej premávky nebude chcieť v krajine nikto riskovať a zavádzaniu novým úsekov so 150 budú predchádzať dlhé schvaľovacie procesy so zapojením aktérov, ako je polícia. Vyššia rýchlosť napokon ani nemusí prejsť všade, kde to úradníci navrhnú...

Zdroj: Autosalon.tv / foto: cz.depositphotos.com