Tento, ako mnohé predošlé články vznikajú s podporou spoločnosti InterCars a ich celoslovenskej odbornej siete autoservisov Q-service. Keďže je z rubriky Poradňa, úlohou a cieľom tohto materiálu je vodičom poradiť, vysvetliť a niečo ich naučiť. Zhrnieme si aké príslušenstvo v aute musíte mať a aké by ste mali mať.

Aké príslušenstvo by ste mali mať v aute?

Drvivú väčšinu prvkov povinnej aj nepovinnej výbavy motorového vozidla si môžete doplniť a zabezpečiť prostredníctvom celoslovenskej siete odborných autoservisov Q-service.

Prakticky všetci opýtaní vedeli, že do auta patrí lekárnička. Mnohí ale povedia viacero prvkov nepovinnej výbavy, alebo prvkov komfortu, ktoré čiastočne prispievajú k bezpečnosti. Napríklad slnečné okuliare, vlhčené obrúsky, nápoje... Čo však vodičom nariaďuje zákon? Čo je nepovinná, ale vhodná výbava auta? Čo sú odporúčané doplnky zvýšenia komfortu a bezpečnosti jazdy?
 

Povinná výbava auta - toto v motorovom vozidle musíte mať:

* autolekárničku,
* reflexný odev,
* výstražný trojuholník,
* kompletné náhradné koleso (výnimka).
 
Výnimka, na náhradné koleso je, ak máte bezdemontážnu sadu na opravu poškodenej pneumatiky (napr. defekt sprej), alebo máte pneumatiky schopné pri defekte a strate tlaku pokračovať v dočasnej jazde - Runflat.

Aké príslušenstvo by ste mali mať v aute?

Prítomnosť hasiaceho prístroja v aute drvivá väčšina vodičov zanedbáva a podceňuje. Pritom malý, jednokilový prístroj použitý včas dokáže zachrániť pred zhorením celé auto.

Hoci kompletnú povinnú výbavu vymenovalo len 12 % Slovákov, viac ako polovica respondentov sa informuje o povinnostiach na cestách v destinácii dovolenky. Podľa zrealizovaného prieskumu až 58 %, ktorí cestujú autom, si pred cestou do zahraničia vždy overujú, aká je v danej krajine povinná výbava. Na dlhých cestách je potom kľúčová aj správna nepovinná výbava.

Nepovinná, odporúčaná výbava:

* tlačivo SPRÁVA O NEHODE (pre poisťovňu),
* ťažné lano,
* hasiaci prístroj, (povinný pre autá kategórie M2 a M3)
* žiarovky a poistky,
* zimné reťaze (povinné pre autá kategórie N3),
* slnečné okuliare,
* vlhčené vreckovky,
* zmes do ostrekovačov (zima/leto),
* liter motorového oleja,
* malý hasiaci prístroj,
* výstražné svetlo/baterka.

Aké príslušenstvo by ste mali mať v aute?

Kanister s náhradným palivom v osobnom aute nenosí prakticky nik. No profi vodiči diaľkových áut, alebo vyznávači pravého offroadingu sa bez tohto na cestu ani nepustia...