Ako vyberať autobatériu?

Začnite tým, že odfotíte štítok základných technických parametrov starej baterky. Ak je vo vašom aute originál, alebo jeho adekvátna náhrada, samozrejme. Údaje na ňom sú zásadné pre vaše nové hľadanie. Novú baterku budete hľadať online. Aspoň prvý nástrel si tak určite urobte. Nech máte po tých pár rokoch základný prehľad o cenách a dostupnosti. Môžete na to ísť aj z opačnej strany a hľadať podľa uvedenia modelu vášho auta. Väčší pedanti si nalistujú užívateľský manuál v ktorom sú výrobcom odporúčané základné parametre autobatérie. 

ako vybrat vhodnu autobateriu

Spoločnosť InterCars má v sortimente niekoľko desiatok rôznych akmulátorov renomovaných výrobcov. Stačí prensnejši poznať potrebné parametre a iste si vyberiete.

Neberte NO NAME

Autobatérie v supermarketoch iste zaujmú nízkou cenou, no spoľahlivosťou značkovým produktom konkurovať nemôžu. Sú dobrou voľbou pre tých, ktorí chcú auto predať. Väčšine sa však oplatí priplatiť si pár eur navyše a získať akumulátor, ktorý nemá pri nižších teplotách problémy s naštartovaním vozidla a poskytne solídnu životnosť. Aj keď životnosť moderných akumulátorov je dnes otázna. Podobne ako pri stieračoch a inom spotrebnom materiály sa stále viac prejavuje šetrenie. Kedysi dokázal akumulátor v aute vydržať viac než 5-7 rokov. Dnes je to skôr výnimka. Napriek tomu nemožno všetky autobatérie hádzať do jedného vreca. Je totiž pravda, že dnes majú autá násobne viac elektrickej výbavy komfortu a rôznych systémov, ktoré pred desaťročím nemali ani najluxusnejšie autá. Mnohé z týchto systémov bežia aj keď auto spí...

ako vybrat vhodnu autobateriu

Každý dobrý online katalóg poskytuje viacero možností ako výber filtrovať. 

Čím kratšie trasy, tým silnejšia baterka

Výkonná batéria je potrebná predovšetkým pre mestkú prevádzku, kde akumulátor pri častom jazdení na krátke vzdálenosti trpí. Početné krátke jazdy a mrazy sú pre autobatérie tie najťažšie skúšky a najviac im znižujú životnosť. Ak teda presne poznáte hodnoty výrobcom odporúčaného akumulátora a vaše auto zažije diaľnicu len raz ročne, siahnite o triedu/dve vyššie.

Akumulátor podľa typu auta

Nedá sa jednoznačne povedať, aká batéria je pre dané auto najvhodnejšia. Väčšina výrobcov už člení svoje batérie do troch radov, pre nenáročné vozidlá, univerzálne batérie pre väčšinu vozidiel a batérie pre luxusné vozidlá, kde sa predpokladá bohatá výbava a mnoho systémov. Niektoré luxusné limuzíny sú tak náročné, že majú dokonca akumulátory dva. 

Pre staršie a jednoduchšie autá je zbytočné kupovať veľmi výkonné, ale drahé batérie, lebo skrátka nebudú nikdy úplne využité. Tie autá mávajú palubných prístrojov pomenej, preto nevyžadujú batériu so závratným štartovacím prúdom. 

Podobné platí aj pre novšie vozidlá nižších tried, ktoré sú na napájanie nenáročné. Všeobecne platí, že pre autá s benzínovým motorom stačí menej výkonný akumulátor, než pre autá s motorom dieselovým. Ak sa však jedná o viacvalcové motory (5-8 valcov), akumulátor v nich bude výkonnejší.

V prípade, že kupujete batériu pre moderné, výkonné a dieselové auto, je vhodné opatriť si batériu s vysokým výkonom, ktorá bude schopná napájať veľké množstvo spotrebičov. Investícia sa v tých prípadoch bohato vypláca. Pri kúpe moderného auta z bazáru si skontrolujte aktuálnu batériu. Autobazáre často vybavujú aj moderné autá nevyhovujúcimi slabými batériemi za účelom zvýšenia zisku.


Štart-Stop systém žiada silnú baterku


Pre auta so Štart-Stop systémom klasický akumulátor nestačí. Tieto potrebujú baterky typu AGM, GEL alebo EFB. Hlavným znakom AGM batérií je absencia elektrolytu v kvapalnej podobe. V nich je elektrolyt nasiaknutý v tkanine zo sklených vlákien. Batérie AGM sú bezúdržbové, veľmi výkonné, odolné voči pretečeniu elektrolytu a rýchlejšie sa nabíjú. Sú ideálne pre autá s veľmi vysokými napájacími požiadavkami a pre Štart-Stop systém. Ich nevýhodou je vysoká obstarávacia cena. Alternatívou AGM batérií sú EFB batérie. Disponujú podobnými vlastnosťami ako typ AGM, a sú výrazne lacnejšie. Nevýhodou je fakt, že ich nemožno použiť do áut s rekuperačným brzdením.

ako sa starat o baterku v zime

Samostatnú sekciu majú autobatérie pre autá so systémom Štart-Stop. Uľahčí to hľadanie a výber.

Na veľkosti záleží. Väčší nie je vždy lepší

Jedným zo základných parametrov sú rozmery. Zvyčajne platí, že čím väčšia kapacita batérie, tým väčšie rozmery. Ak chcete výkonnejší akumulátor, preverte, že sa vám do auta vôbec zmestí. Kapacitu akumulátora veĺmi neprestreľte, je veľmi pravdepodobné, že ho váš alternátor nezvládne nabiť a skončí skôr než by ste sa nazdali.

Vzhľadom k faktu, že moderné akumulátory na trhu disponujú výbornými dobíjacími vlastnosťami, je výhodnejšie zaobstarať batériu s nižšou kapacitou, ale vyšším štartovacím prúdom. Kapacita a štartovací prúd totiž nie sú priamo úmerné veličiny, e tak možné mať napríklad batériu s kapacitou 60 Ah, ktorá má väčšiu štartovací prúd, než batéria s kapacitou 66 Ah.


Skontrolujte polaritu

Pri výbere nezabudnite na polaritu akumulátora, teda rozmiestnenie kladného a záporného pólu. Štandardne sa kladný pól umiestňuje na pravo  batérie, ale niektoré ázijské automobilky pozíciu pólov prehadzujú. Problémom totiž môže byť dĺžka napájacích káblov. Akumulátor v aute môžete otočiť, ale káblami nepohnete. Ak sa vám to všetko zdá byť príliš zložité, obráťte sa na odborníkov v najbližšom Q-service.sk, ktorý je prakticky v každom okrese Slovenska.

ako sa starat o baterku v zime

Skontrolujte aj na pohľad bezvýznamnú vec, polaritu akumulátora. Môže sa vám stať, že vám pri opačne otočených póloch ku kontaktom nedočiahnu káble napájania z auta.