Lak auta podlieha širokej škále vplyvov z okolia. Makroskopickými vplyvmi sú najmä kamienky, prach, hmyz, decht a tiež kefy v autoumyvárni. Mikroskopické vplyvy sú hlavne drobné čiastočky náletovej hrdze a chemické látky obsiahnuté v ovzduší. V dôsledku týchto negatívnych faktorov lak s postupom času stráca svoj lesk, farbu a objavujú sa na ňom odreté miesta a škrabance, ktoré narúšajú jeho celkový vzhľad. Vplyvom degradácie laku vozidlo stráca na svojej vizuálnej hodnote, čo sa môže odraziť aj na predajnej cene.

Ako funguje keramická ochrana laku?

Keramická ochrana laku, nazývaná aj ako nanokeramika, spočíva v ručnom nanášaní tekutého polyméru na lak automobilu, ktorý niekoľkonásobne zvýši tvrdosť laku a zvýrazní jeho hĺbku a lesk“, prezradil Marco Pleva, zakladateľ detailingového štúdia DetailCar. Keramický povlak je chemická zlúčenina, ktorá je založená na báze oxidu kremičitého – SiO2, ktorý patrí medzi najtvrdšie materiály vôbec. Tento keramický povlak dodá automobilu výnimočné hydrofóbne vlastnosti, ktoré zabránia zachytávaniu nečistôt na karosérii automobilu. „V našom detailingovom štúdiu používame keramickú ochranu laku C.Quartz Professional a C.Quartz Finest Reserve od renomovaného svetového výrobcu autokozmetiky CarPro. Stali sme sa prvým certifikovaným detailingovým štúdiom v okolí Bratislavy, ktoré je oficiálne oprávnené tieto prípravky používať.

Pri nanášaní keramickej ochrany je potrebné splniť prísne kritériá pre vybavenie dielne a čistotu prostredia. Nami používané prípravky na keramickú ochranu laku pozostávajú z pokrokového fluórkarbónového kompozitu a oxidu kremičitého. Táto zmes sa na lak auta nanáša ručne, pričom dodržané musia byť presne stanovené postupy a metódy. Medzi chemickými čiastočkami keramickej ochrany a lakom auta sa vytvorí pevné spojenie, pričom po vytvrdnutí pod infračervenými lampami vznikne tvrdá ochranná vrstva. Tá účinne chráni lak a prináša množstvo ďalších benefitov. Správne nanesená keramická ochrana pri správnej starostlivosti vydrží na aute aj niekoľko rokov,“ vysvetľuje Marco Pleva.  

Správna aplikácia je základ úspechu

Na to, aby ste reálne pocítili všetky benefity keramickej ochrany laku, musia byť splnené isté kritéria. Najdôležitejším je určite správny výber výrobcu keramickej ochrany. Následne je veľmi dôležitý výber detailingového štúdia. Odborne vyškolení pracovníci musia dodržať presný postup nanášania ochrany. Aplikácii keramickej ochrany spravidla predchádza takzvaná detail-prep, teda predpríprava na detailing. Povrch auta sa viacnásobne umyje a zbaví všetkých nečistôt aktívnou penou.

Následne je nutné umytie auta špeciálnym, ph neutrálnym šampónom a tým sa lak dekontaminuje od zbytkov asfaltu a náletovej hrdze. Potom sa môže auto posunúť na ďalší krok – leštenie laku. Každé jedno auto, dokonca aj to, ktoré len nedávno opustilo výrobnú linku, má chyby laku, ktorých sa detailér pomocou svojej leštičky dokáže zbaviť. Leštenie a renovácia laku je v skutku náročný proces, nakoľko si vyžaduje roky praxe a citu, aby vozidlá neodchádzali v horšom stave, ako prišli. Až keď je lak auta preleštený a pripravený, prichádza na rad samotná ručná aplikácia keramického prípravku. „Nanášanie keramickej ochrany laku je možné len v dokonale čistej dielni, ktorá spĺňa najprísnejšie štandardy. Po jej nanesení svietime na karosériu infračervenými lampami, aby bola zaručená dostatočná tvrdosť a odolnosť. Výdrž keramickej ochrany závisí od používania auta a starostlivosti, no priemerne sa pohybuje v horizonte 2 – 5 rokov,“ dodáva vedúci DetailCar, Marco Pleva.

Výhody keramickej ochrany laku

UV žiarenie zo slnka spôsobuje oxidáciu laku. Dôsledkom toho dochádza k blednutiu pigmentu a strate lesku. Tým, že keramická vrstva odráža ultrafialové žiarenie, chráni lak vozidla pred UV žiarením zo slnka. A to nie sú jediné pozitíva. „Vďaka keramike má auto „mokrý“ vzhľad. Jednoducho, stále vyzerá tak, akoby práve vyšlo z umyvárne. Spôsobené je to tým, že keramická ochrana pomáha zvýrazniť lesk a farbu laku. Naviac, keďže je keramika hydrofóbna, má samočistiaci efekt. Odpudzuje vodné kvapky, podobne ako tekuté stierače, takže povrch auta sa oveľa pomalšie špiní. A keď už sa na ňom aj nejaké nečistoty usadia, dajú sa veľmi ľahko očistiť, pretože na keramiku sa nečistoty nedokážu naviazať tak dobre,  ako na klasický lak bez ochrany. Umývanie auta je preto oveľa jednoduchšie,“ hovorí Marco Pleva z DetailCar.

Tým, že je keramická vrstva tvrdá, dokáže tiež lak ochrániť pred nárazmi malých kamienkov či hmyzu. Dôležitou neopomenuteľnou vlastnosťou keramickej ochrany je aj to, že zabraňuje kontaktu chemikálií s lakom. Či už sú to čiastočky oleja, dymu, náletovej hrdze alebo chemikálie z okolia, keramika ich zachytí, nedovolí im naviazať sa na lak auta a spôsobovať jeho oxidáciu či zvetrávanie. Mnoho ľudí sa teda už iba kvôli týmto benefitom rozhodnú ochrániť svoje auto pomocou keramickej ochrany. Zachovajú si tak nie len vynikajúci vzhľad svojho automobilu, ale taktiež maximalizujú trhovú cenu vozidla, ak by sa ho rozhodli predať.  

Pre koho je keramická ochrana laku určená?

Pre tých, ktorí majú nové auto a chcú si ochrániť svoju investíciu doň. Zároveň chcú mať auto vždy čisté, s minimálnou údržbou. Ale aj pre všetkých, ktorý si kúpili zánovné auto a chcú obnoviť krásu laku. No a v neposlednom rade pre tých, čo plánujú predaj svojho vozidla a chcú odstrániť z auta nedokonalosti a mať lak vozidla ako nový. 

Pre koho keramická ochrana laku nie je?

Do keramickej ochrany vozidla je zbytočné investovať ak nebude o auto dodržiavaná starostlivosť. Tá odráža aj celkovú výdrž keramickej ochrany a ak ste návštevníkom automatických kefových umyvární alebo ak zvyknete jazdiť off-road, tak keramická ochrana laku nebude úplne vhodná pre Vás. Samozrejme dôležitým aspektom pri rozhodovaní sa je aj to, čo od ochrany laku očakávate. 

A s akými zákazníkmi sa najčastejšie stretávajú v DetailCare v Stupave?

„Keramickú ochranu laku obľubujú najmä majitelia úplne nových automobilov, ktorí chcú lak svojho vozidla udržať čo najdlhšie v špičkovom stave. Okrem toho túto formu ochrany laku čoraz castejšie využívajú aj majitelia starších áut, ktorí chcú svojmu automobilu prinavrátiť jeho pôvodnú krásu a po viackrokovom leštení laku sa rozhodnú čerstvo zrenovovaný lak ochrániť pomocou keramiky. V konečnom dôsledku je tak keramická ochrana laku určená pre každého, kto má miluje svoje auto a kto chce aby si jeho auto zachovalo svoju hodnotu aj po nasledujúce roky. “, reaguje Marco Pleva. Na svoje auto si ju tak môžete nechať aplikovať už aj vy v detailingovom štúdiu DetailCar v Stupave. To garantuje maximálnu profesionalitu a kvalitný výsledok, ktorý stojí za to.