Spoločnosť chcela pôvodne postaviť prvé plne autonómne auto úplne bez volantu či pedálov. Vyzerá to však tak, že inžinieri pracujúci na projekte – interne označovanom ako „Titan“ – si už nemyslia, že takáto vízia je zlučiteľná so súčasnou úrovňou technológií. Rozhodli sa preto urobiť kompromis, ktorý vyústil do toho, že ambície Apple sú po novom značne skromnejšie. Volant či pedále na ovládanie auta nebudú pri debute novinky chýbať a plne autonómnu funkcionalitu má ponúknuť „len“ v rámci diaľnic.

S cenovkou do 100-tisíc dolárov

Celá iniciatíva Titan čelila viacerým personálnym zmenám na najvyšších pozíciách v hierarchii projektu. Odchody kľúčových členov tímu tak môžu byť jednou z príčin meškania. Očakávania širokej verejnosti a investorov sú pritom už dnes veľké. Dokladuje to aj pokles hodnoty akcií Apple o 2,4 %, ktorý nasledoval bezprostredne po oznámení o odložení príchodu nového auta, upozorňuje agentúra Reuters.

O novinke toho veľa nevieme a už vôbec nie z technického hľadiska, no čo sa týka ceny, tu sme sa najnovšie dozvedeli aspoň akýsi cenový rozptyl – auto vraj nemá stať viac ako 100-tisíc amerických dolárov.

Apple zďaleka nie je prvou firmou v histórii, ktorá sa snažila premeniť sen o kompletne autonómne jazdiacom aute na skutočnosť. Pre férovosť treba dodať, že ani omnoho ostrieľanejším hráčom v automobilom sektore sa ho zatiaľ nepodarilo naplniť. Projekt Titan je dlhodobá záležitosť – odštartoval v roku 2014, keď začali inžinieri Apple dizajnovať nový automobil úplne od nuly.

Zdroj: Reuters, TechCrunch 

Foto: Vanarama (zobrazuje iba jednu z predstáv, ako by auto od Apple mohlo vyzerať)