Začiatkom mája BMW prezradilo, že chystá návrat ikonického označenia CSL (Coupé Sport Leichtbau). Dostať ho malo kupé M4. Špičkovú verziu tohto modelu sme vďaka úniku fotiek spoznali predčasne, krátko na to zverejnila nemecká automobilka kompletné technické parametre. Zároveň sa pochválila prekonaním svojho najlepšieho času na okruhu Nürburgring.

V rámci legendárnej trate Nordschleife stanovilo nové BMW rekord značky. Ak berieme do úvahy oficiálnu verziu kola merajúcu 20,832 kilometra, vozidlo dosiahlo čas 7 minút 20 sekúnd a 207 tisícin. O takmer 8 sekúnd tak prekonalo predchádzajúci vrchol modelového radu menom M4 GTS. Oba časy má na svedomí Jörg Weidinger, vývojový inžinier divízie BMW M.

Krátko po premiére nabrúseného kupé zverejnil Mníchov záznam rekordnej jazdy, ktorú BMW absolvovalo v maskovanej forme ešte pred debutom. Na konci záverečnej rovinky sa dotklo magickej rýchlosti 300 km/h. Zdá sa, že Weidinger vyžmýkal z tejto em-štvorky maximum. Evidentne ju má výborne v rukách. Pozrite si, ako zvládol hon za špičkovým časom.

Niekoľko kusov pre Slovensko

Dynamiku modelu M4 CSL si bude môcť užívať 1 000 šťastlivcov. Zopár kusov príde aj na Slovensko a dnes už vieme, koľko budú musieť zaplatiť. Na našom trhu si importér za limitovaný špeciál pýta 184 350 eur. Novinka teda patrí k najdrahším BMW vôbec, pričom zákazníci dostanú oproti klasickej em-štvorke výkon zvýšený na 405 kW (551 k), hmotnosť nižšiu o takmer 110 kg a množstvo špeciálnych komponentov podčiarkujúcich ostrú náturu tohto kupé.

Zdroj: BMW