Polestar nedávno ohlásil, že počas Festivalu rýchlosti v Goodwoode predvedie prototyp sedanu nesúceho označenie 5. Ten vychádza zo štúdie Precept predstavenej v roku 2020. Kým dizajnová stránka sa podľa uniknutých patentových nákresov zásadne nezmení, o nad technikou doposiaľ visel otáznik. V týchto dňoch sme sa dozvedeli prvé čísla.

Švédska značka patriaca pod čínsky koncern Geely prezradila, že novinka bude mať takmer 900 koní. Obe nápravy má mať osadené jedným elektromotorom. Spoločne vyvinú podľa predbežných údajov maximálny výkon 650 kW (884 k) a krútiaci moment 900 Nm, čím sa Polestar 5 zaradí medzi najsilnejšie sériové autá na trhu.

Kapacitu batérie zatiaľ nepoznáme

Na dynamické parametre si budeme musieť počkať, z hľadiska akcelerácie však môžeme rátať so špičkovými číslami. Elektromobil pritom nebude rýchly iba v pohybe. Polestar prezradil, že využije 800-voltovú architektúru a mal by sa teda veľmi rýchlo nabíjať. Veľkosť batérie zostáva tajomstvom. Je však prakticky isté, že dojazd presiahne hranicu 500 kilometrov.

Dynamické schopnosti švédsko-čínskeho sedanu nebudú vychádzať iba z výkonného pohonu. Okrem neho k nim prispeje použitie platformy pozostávajúcej vo veľkej miere z lepeného hliníka, čo jej dá ľahkosť a zároveň vysokú tuhosť. To isté platí pre samotnú karosériu zahalenú v prípade prototypu naďalej maskovaním. Na odhalenie jej finálnych tvarov si ešte budeme musieť počkať, Polestar 5 má doraziť do predaja až v roku 2024.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 18 obrázkov