Ďalšie dobré správy pre motoristov

Dôvod poklesu ropy je jasný: americká centrálna banka zvýšila úrokové sadzby o štvrtinu percentuálneho bodu, čím stlačila aj ceny ropy. Obchodníci sa obávajú, že pomalší ekonomický rast by mohol negatívne zasiahnuť i dopyt po palivách.

"Sú to varovné signály, že investori sú mimoriadne znepokojení globálnymi ekonomickými vyhliadkami, najmä v Spojených štátoch," myslí si Craig Erlam, senior analytik spoločnosti Oanda. Centrálni bankári zároveň naznačili, že ďalšie zvyšovanie sadzieb v USA môžu pozastaviť. Očakáva sa pritom, že aj Európska centrálna banka tento týždeň zvýši úrokové sadzby na svojom štvrtkovom zasadnutí.

Čo sa však teraz bude diať z pohľadu motoristov? Pre ceny palív aktuálna situácia samozrejme znamená priestor na ich znižovanie, či už hovoríme o nafte alebo benzíne. „Mali by sme cenu benzínu na čerpačkách pred koncom mája vidieť na úrovniach blízok 1,40 eura za liter,“ odhadujú analytici Dáta bez pátosu. Otázkou je, aký vplyv bude mať tento rok letná sezóna, keď sa typicky dopyt po tankovaní zvyšuje a spolu s ním aj cenovky palív.

Zdroj: Reuters, Dáta bez pátosu / foto: cz.depositphotos.com