Krok číslo 1

 

Dizajnér odporúča začať kolesami, aby ste dostali lepšiu predstavu o tom, ako kresliť zvyšok auta. Je dôležité, aby boli rovnakej veľkosti a v jednej rovine. Ak chcete, môžete načrtnúť aj dizajn diskov.

Krok číslo 2

 

Po kolesách je čas dať autu karosériu. Začnite rovnou čiarou medzi kolesami. Z nej potom môžete začať budovať ikonický obrys. Vzniknúť by mala takzvaná “Y zero sekcia”, čo v podstate znamená silueta typu 911. Môže sa stať, že vám silueta nebude pasovať ku kolesám, v takom prípade je dobré ich posunúť mierne dozadu. Na to je predsa guma.

Krok číslo 3

 

Následne začneme pridávať detaily. Uzavrime zadnú časť siluety načrtnutím nárazníka a nakreslíme zadné svetlá a linku, ktorá sa od nich tiahne ku zadnému kolesu. Potom naznačíme bod, v ktorom rozlíšime karosériu od zeme.

Krok číslo 4

 

Opäť dodáme celú dávku detailov. Je dôležité pri skici myslieť na to, že menej je niekedy viac. Priveľa detailov môže uškodiť a pokaziť celkový dojem. V tejto fáze načrtneme dvere, rám okna, detailnejšie obrysy nárazníkov a bočnú linku.

Krok číslo 5

 

V tomto kroku pribudne spätné zrkadlo, viečko nádrže, kľúčku dverí. Je dôležité tvoriť 3D efekt za pomoci línií rôznej hrúbky, ktoré povrchom dodajú hĺbku.

Krok číslo 6

 

Do tohto kroku sme iba pridávali línie, teraz však príde na rad tieňovanie (pri tomto bode si už naozaj neverím, že moja skica bude stáť za to). Musíte si predstaviť reálne auto postavené na slnku. Časti karosérie na ktoré bude dopadať svetlo netieňujeme. Zvyšok naznačíme tak, ako na obrázku.

Krok číslo 7

 

Teraz našej skici dodáme farbu. Podobne ako pri práci vo fotošope, aj pri kreslení pridávame postupne ďalšie vrstvy. Modrá na vrchu auta je svetlejšia, pretože imituje odrážanie oblohy, zatiaľ čo zvyšok má tmavší odtieň. Na toto nutne nepotrebujete fotošop, samotný dizajnér ho nemá rád. Odporúča vodové farby alebo pastelky.

Krok číslo 8

 

Každý dizajnér ma svoju techniku narábania so sklom. Mauer ho v tejto fáze jednoducho namaľuje na čierno. To isté spraví aj s kolesami a až v ďalšom kroku ich zvýrazníme.

Krok číslo 9

 

Okná zvýrazníme tak, že ich vrch ostane tmavší, zatiaľ čo ich spodná časť bude svetlejšia. Takisto v tomto kroku doladíme farbu karosérie. Všimnite si aj biele plochy, ktoré symbolizujú odrazy od slnka a podlahy. Toto je už veľmi sofistikovaný krok.

Krok číslo 10

 

Veľké finále. Veľkou pomocou je reálna fotografia auta. Inšpirujte sa ňou a pokúste sa napodobniť realitu. Všímajte si kde sa slnko odráža a kde vidíte skrz sklo. V rámci finálneho kroku dokončíme dizajn diskov, dokreslíme brzdové strmene. Po tomto kroku máte nádherne Porsche 911 priamo pred sebou.

Môj výtvor dopadol takto

Umelec naozaj nie som. A malý tip, jednoduchšie to asi pôjde klasicky na papier.

Viem, žiadna sláva. Ak si ale myslíte, že to dokážete lepšie, pošlite nám vaše výtvory na emailovú adresu info@topspeed.sk. O týždeň, teda 27. apríla súťaž uzatvoríme a vyhodnotíme. Najlepší obrázok získa aj malú cenu v podobe počítačovej myšky Porsche.

Zdroj: Porsche