Brusel pošle peniaze na dôležitú diaľnicu

Úsek Hubová - Ivachnová je stavbou Liptovskej diaľnice D1 v dĺžke 14,92 kilometra. Vytvorí obchvat mesta Ružomberok a po dobudovaní sa napojí na existujúcu štvorprúdovú diaľnicu smerujúcu do Košíc. Motoristom ušetrí diaľnica, ktorej súčasťou je aj tunel Čebrať, 16 minút v porovnaní s jazdou po ceste prvej triedy.

Stavba priamo nadväzuje na pripravovaný predchádzajúci úsek D1 Turany – Hubová v smere na Martin. Nový úsek diaľnice D1 začína mimoúrovňovou križovatkou Hubová, prostredníctvom ktorej budú oba úseky diaľnice napojené na jestvujúcu cestu I/18.

Trasa križuje rieku Váh, vedie severným svahom údolia Váhu a obcou Hrboltová, za ktorou vchádza trasa diaľnice do tunela Čebrať a pred mimoúrovňovou križovatkou Likavka vychádza z tunela. Odtiaľ pokračuje pod hradom Likavka, severným obchvatom obcí Martinček a Lisková a opätovne križuje rieku Váh. Na svojom konci sa nová cesta napojí na sprevádzkovaný úsek diaľnice D1 do Prešova.

Podľa pôvodných očakávaní mala byť diaľnica v úseku Hubová - Ivachnová hotová už dnes. Kvôli rôznym problémom sa však očakávaný termín otvorenia posunul až na rok 2025.

Zdroj: NDSTASR / foto: NDS