Muži zákona varujú pred sankciami

K významnej zmene pre motoristov na Slovensku sa vyjadrila i polícia. "Chceme upozorniť vodičov, aby svoje motorové vozidlá preparkovali z chodníkov na miesta, kde je zastavenie a státie povolené. Týmto chceme na vodičov apelovať, aby rešpektovali zmenu v používaní chodníka a vyhli sa tak sankciám," píše slovenská polícia na Facebooku.

"V prípade porušenia ustanovenia § 52 ods. 2, zákona č. 8/2009 o cestnej premávke hrozí priestupcovi pokuta v blokovom konaní do 50€, v správnom konaní do 100€ a upozorňujeme tiež na možnosť riešiť nedovolené státie na chodníku formou tzv. objektívnej zodpovednosti," dopĺňajú slovenskí policajti. V tomto prípade policajt zadokumentuje porušenie zákona a pokuta vám bude zaslaná poštou, a to vo výške 78 eur.

Hoci od 1. októbra 2023 už bude jedno, koľko priestoru chodcom necháte na chodníku a mimo vyznačených parkovacích miest vám bude hroziť vždy pokuta, napríklad mestská polícia v Šali uviedla, že najprv nastane prvá fáza od zavedenia nového nariadenia a vodiči sa sankcií obávať nemusia. „Nemožno očakávať, že začneme vodičov sankcionovať okamžite po zavedení novely (zákona o cestnej premávke, pozn. red.). V prvej fáze ich budeme upozorňovať a riešiť priestupky podľa ich nebezpečnosti,“ citovala agentúra TASR náčelníka mestskej polície Peter Krokavec.