Kým postavíme diaľnicu, ubehne priemerne 14 rokov

Zvykli sme si na to ako na folklór, ktorý sa opakuje pravidelne s nástupom každej novej vládnej garnitúry. Politici sa chcú pochváliť strihaním pások na nových cestách, no v praxi ich staviame pridlho.

Z pohľadu vodičov je spravidla dôležité jediné: či je diaľnica odovzdaná do užívania alebo nie. Na nekonečnév - viac či menej objektívne - výhovorky, prečo ten-ktorý úsek mešká, sme si už za tie roky všetci zvykli. Dovolíme si odhadnúť, že väčšina motoristickej populácie sa stala voči nim rovno aj imúnna...

Čo sa podarí zmeniť súčasnej vládnej garnitúre? Proces od vymyslenie novej diaľnice až po jej realizáciu dnes na Slovensku trvá v priemerne 14 rokov, no práve do 10 rokov z toho zvykne tvoriť prípravná fáza. Minister dopravy Jozef Ráž mladší v rozhovore pre Trend vysvetľuje, že skrátenie obdobia práve tých 10 rokov je šancou, ako sa posúnuť vpred.

„Jednoducho sme niečo zdedili po predchádzajúcich vládach a nám neostáva nič iné, len robiť to, čo je reálne. Nie je však všetko len zlé. To, v čom sa nám darí a v čom sme vskutku úspešní, je príprava legislatívneho rámca, ktorý umožní skrátenie prípravných procesov,“ povedal Ráž.

Máme plán a ušetríme ním mesiace až roky času

Zmena stavebnej legislatívy má podľa slov ministra „zvýšiť kapacity na rýchlejšiu i efektívnejšiu realizáciu investičných projektov v rôznych oblastiach“, teda vrátane diaľnic a rýchlostných ciest.

Ráž zdôrazňuje, že majú konkrétny plán s podporou politických špičiek krajiny. „Vďaka novej legislatíve, ktorú už schválila vláda, vieme prípravu skrátiť na tri až päť rokov, čo je obrovská časová úspora. Samozrejme, takto to platí pri nových projektoch. Tam, kde už sme v nejakej neskoršej fáze prípravy, napríklad na D3 či R4, však tiež vieme ušetriť veľa mesiacov, dokonca až rokov,“ avizuje v rozhovore pre Trend minister dopravy.

Ak sa naplnia Rážove slová, môže sa stať, že budeme prepisovať dátumy zapísané v kalendároch ako očakávaný termín začatia výstavby a dokončenia viacerých nových diaľnic, resp. rýchlostných ciest. Na Kysuciach by sa skoršiemu dokončeniu diaľnice D3 isto potešili.

Zdroj: Trend