Aby náhodou nedošlo k omylu, policajné Škody Superb a Octavia na českých cestách ešte nekončia, flotila sedemdesiatich nových BMW 540i xDrive Touring s radovým šesťvalcom a oficiálnym výkonom 333 koní v súčasnosti fungujúce vozidlá len doplní.

Celkovo ich polícia ČR postupne preberie sedemdesiat a rovná polovica z nich bude lakovaná v striebornej farbe a vybavená charakteristickými modro-žltými nálepkami a majákmi na streche. Tá druhá časť sa bude v premávke pohybovať menej nápadne, so skrytým výstražným systémom, neznamená to ale, že by nešla rozoznať vôbec.

Prvých päť áut má tmavú farbu, na to sa ale spoliehať úplne nedá. Ďalšie kusy môžu byť v rôznych odtieňoch, pár spoločných menovateľov ale mať budú. Tým prvým je fakt, že vo všetkých prípadoch pôjde o päťdverové verzie Touring a navyše by mali mať na veku kufra označenie modelu, teda 540i, aj keď rýchlejší piloti samozrejme nebudú mať veľkú šancu všimnúť si to.

Na dlhé antény, ako majú napríklad Superby, sa v tomto prípade nebude dať spoľahnúť, internú komunikáciu vysielačkami zvládnu päťky prostredníctvom techniky čiastočne integrovanej do štandardnej žraločej plutvy na streche.

Podobne nenápadné sú tiež výstražné svetlá, tie totiž nie sú nalepené priamo na oknách, ale boli umiestnené trochu viac za sklom v interiéri. Časť modrých či červených diód bude rovno pod stropom, respektíve vpredu v priestore pre slnečné clony za horizontálnym tieniacim pásom a tiež zboku, pod horným okrajom okien zadných dverí.

Asi najlepšou signalizáciou prítomnosti týchto policajných stíhačiek na ceste budú atypicky tmavé fólie, ktorými sa polícia obvykle snaží schovať dodatočnú výbavu v interiéri a nezriedka signalizujú svoju prítomnosť na diaľnici i pomalou jazdou v „úkryte“ pred nákladným autom, ale to iste všetci poznáte.

Na záznam tých, ktorí to preženú s tempom, budú hliadky používať prídavné kamery a na palube by mali byť dva nezávislé systémy merania rýchlosti. Len pre úplnosť dodávame, že majú autá sériové motory, zvládnu akceleráciu z miesta na stovku za 5,2 sekundy a ich maximálka je obmedzená na 250 kilometrov za hodinu.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 12 obrázkov

zdroj: BMW ČR