Kanada na to ide poriadne zhurta. Minimálne od chvíle, keď sa po predčasných voľbách dostala k moci nová liberálna vláda a na post ministra životného prostredia Steven Guilbeault. Ten predstavil svoj plán, ako dostane do roku 2035 celú Kanadu povinne k elektromobilite. Od začiatku roka 2023 sa tak v Kanade odštartoval projekt povinného celonárodného prechodu k elektromobilite. Argumentom sú samozrejme emisie a ochrana životného prostredia.

Každé piate elektrické. Povinne a basta!

Diskutabilným prvkom projektu sú najmä povinné kvóty pre predajcov, kedy je presne určený podiel elektrických áut na celkových predajoch nových áut. Každý predajca tak bude musieť už v roku 2026 predať každé piate auto na čisto elektrický pohon. V roku 2030 už musí byť podiel nových elektrických áut na celkových predajoch až 60 %. Ak sa tak nestane, predajcovia budú platiť sankcie. Rovnaké pokuty však čakajú aj výrobcov, či dovozcov na kanadský trh, ak nebudú predajcom nápomocní v tvorbe produktového mixu. Skrátka už samotný import bude mať nadiktované, koľko z dovážaných áut má mať elektrický pohon.

Zdá sa vám tento systém príliš násilný? Kanadskej vláde evidentne nie a ide cestou, že na dobrovoľnej báze sa nič nezmení. Zavádza aj nový systém zdaňovania firemných vozových parkov, ktorý bude samozrejme tiež zohľadňovať rozdielnu výšku daní pre autá s elektrickým a konvenčným pohonom. Na druhej strane prídu aj vyššie dotácie na nákup nových a dokonca aj jazdených elektromobilov. Kanada si dáva týmito opatreniami za cieľ zrýchlenie celonárodného prechodu na elektromobilitu a celkové zníženie emisií z hospodárstva o 45 % do roku 2035 (v porovnaní s rokom 2005). Zaujímavé je, že aj napriek varovaniu odborníkov o neexistencii alternatív a zlej dostupnosti elektrických áut sa tento program nevyhýba ani úžitkovým autám. Projekt prechodu na elektromobilitu počíta s tým, že do roku 2030 budú povinne až polovicu všetkých predajov ľahkých úžitkových áut tvoriť elektromobily.

zdroj: CBC News, Toronto Star, Government od Canada, Jalopnik