Jim Ratcliffe je miliardár a majiteľ veľkej chemickej spoločnosti Ineos v jednej osobe. Už dávno je však aj veľkým obdivovateľom offroadu Land Rover Defender. Keď sa ho fabrika rozhodla vyradiť z ponuky, chcel od nej odkúpiť práva na jeho ďalšiu výrobu, čo Land Rover pochopiteľne odmietol. Ratcliffe sa preto rozhodol, že dá dokopy šikovných ľudí, poriadny balík peňazí a spolu si navrhnú vlastné auto, ktoré sa Defenderu vo všetkých aspektoch minimálne vyrovná. Vznikol tak Ineos Grenadier.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

To nemyslíte vážne? Zažalujeme vás!

Problémom je, že Ineos Grenadier akoby Defenderu z oka vypadol. Teda aspoň podľa automobilky Land Rover, ktorá miliardárovu spoločnosť okamžite zažalovala. Pre Land Rover je Defender až príliš ikonickým autom na to, aby celú vec nechala len tak. Nechce skrátka, aby sa na úspechu ich auta priživovala tretia strana. Za vonkajším dizajnom Grenadiera stojí šéfdizajnér Toby Ecuyer, on rovnako ako Ratcliffe však prílišnú podobnosť popierajú. Situácii nepomáha ani fakt, že sa Grenadier podobá Defenderu aj po konštrukčnej stránke. „Rámová konštrukcia s tuhými nápravami je z hľadiska potrebnej pevnosti aj výdrže najrozumnejším riešením,“ obhajuje rámovú konštrukciu auta hlavný konštruktér Grenadiera, Andreas Albrecht.

Súdny spor však Land Rover nakoniec prehral, sudca totiž konštatoval, že prípadná podobnosť medzi obidvomi autami nie je pre bežných zákazníkov dôležitá, v niektorých prípadoch dokonca nepostrehnuteľná. Použitie podbného tvaru vraj nemusí automaticky znamenať, že výrobcom takéhoto auta musí byť len JLR. Jima Ratcliffa toto rozhodnutie samozrejme potešilo a médiám okamžite potvrdil, že ich sériové auto sa na trhu ukáže už v roku 2021.

zdroj: ineosgrenadier.com