BMW si neustrážilo chystaný koncept, ktorý sme pracovne nazvali Vision Neue Klasse SUV. Na internet sa dostal vďaka „známym firmám“, teda instagramovým účtom Wilcoblok a Cochespias, ktoré o novinke hovoria ako o Vision Neue Klasse X.

Netušíme, či sa im podarilo rozšifrovať rozostrený nápis v mieste registračnej značky (alternatívou je tiež Vision X Neue Klasse), alebo majú viac informácií, ale je zrejmé, že pred sebou máme chystanú štúdiu, ktorá je predzvesťou nového sériového elektrického SUV postaveného práve na základoch platformy známej ako Neue Klasse.

Snáď nebudeme ďaleko od pravdy, ak dodáme, že automobil na obrázku časom nahradí súčasné BMW iX3. Produkčné auto by pritom mohlo byť na trhu už v roku 2025, teda zrejme o niečo skôr, ako elektrický sedan Neue Klasse, ktorý bude batériovou alternatívou radu 3. Ak sme sa vyššie uvedenou vetou trafili, svetová premiéra tohto konceptu by mala prebehnúť v najbližších mesiacoch.

Čo je ešte o niečo zaujímavejšie, je dizajn pripravovaného konceptu Vision Neue Klasse X...

BMW 2000 tilux

Na prvý pohľad môže pôsobiť šokujúco, ak sa ale na elektrické SUV zadívate pozornejšie, je zrejmé, že sa BMW odkláňa od divokých hrán a obrovských obličiek používaných na súčasných autách. Namiesto toho sa návrhári evidentne nechali inšpirovať históriou, konkrétne sedanom BMW 2000 tilux (tiež TI-lux a tii) z roku 1966, ale tiež kupé BMW 2000 C, CA, CS z roku 1965.

Obe tieto autá patria k pôvodnej triede Neue Klasse zo začiatku 60. rokov, takže táto paralela vlastne až tak neprekvapuje. BMW sa jednoducho vracia do minulosti, respektíve ku svojim koreňom, a to názvom i štylistikou.

BMW 2000 C, CA, CS

Mimochodom, za dizajn prvej „Novej Triedy“ bol zodpovedný Wilhelm Hofmeister. Áno, ten, ktorý vymyslel takzvanú Hofmeisterovu krivku, doteraz používaný prvok na všetkých BMW s výnimkou štvorky kupé.

A keď už sme pri tom, za základoch BMW 2002 ti navrhol Marcello Gandini pre štúdio Bertone koncept Garmisch, dvojdverové kupé s veľmi podobne stvárnenou prednou časťou s úzkymi vertikálnymi obličkami a svetlami ukrytými pod rozmernými krycími sklami.

BMW 2002 ti Garmisch