Cupra Leon je dokonalým príkladom „nenápadného“ auta, s ktorým môžete počas bežného pracovného týždňa voziť deti do školy, či ísť s ním na nákupy, no a cez víkend si s ním dokážete zvýšiť dávku adrenalínu na okruhu. Verzia Leon VZ CUP umocňuje práve druhú stránku tohto vozidla, teda jeho športový charakter. V Interiéri po novom nájdete športové sedadlá CUPBucket s koženým poťahom, ktorý je na výber v čiernej farbe Genuine Black alebo modrom odtieni Petrol Blue. Tieto sedadlá si svoju premiéru odbili v SUV Cupra Formentor VZ5 a tak nejde o úplnú novinku. Poskytujú lepšie bočné vedenie a zadnú stranu operadla sedadla tvorí karbónová škrupina. Navyše sú namontované o niečo nižšie ako klasické športové sedadlá, čim ešte umocnia zážitok a nízky posed ocení azda každý priaznivec dynamickej jazdy. 

Pohľad určite zaujme aj prešívanie prístrojového panelu stehmi medenej farby, ktorá sa stala charakteristickou pre značku Cupra (má ju totiž aj v znaku). Štandardným prvkom vybavenia je tiež ergonomicky tvarovaný športový multifunkčný volant s prídavnými tlačidlami na štartovanie motora a priamu voľbu ostrého režimu CUPRA. 

Zmeny sa dotkli aj exteriéru

Úpravami však neprešla len kabína vozidla ale i samotný exteriér. Leon dostal napríklad zväčšený spojler na zadnej hrane strechy, ktorý má nielen estetickú funkciu ale navyše redukuje turbulencie. Aerodynamickú funkciu majú aj nadstavce prahov karosérie, no a pre fanúšikov karbónových prvkov môžu byť na želanie dodané kryty vonkajších spätných zrkadiel vyrobené práve z uhlíkových vláken. Oveľa nápadnejším detailom sú 19-palcové disky kolies z ľahkej zliatiny s povrchovou úpravou v kombinácii čiernej a medenej, pričom doplnkovou výbavou sú pneumatiky Bridgestone vhodné na okruhy (výrobca tieto pneumatiky bližšie nešpecifikuje, no mohlo by ísť o semi-slicky). 

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Čo by mohlo niektorých sklamať, je ponuka pohonných jednotiek. Tá je totiž rovnaká ako v prípade bežnej Cupry Leon a to sa týka aj technických údajov. Názov síce evokuje takmer pretekársky charakter auta, no v skutočnosti ide len o dizajnové doplnky, niečo ako verzia N-Line v ponuke značky Hyundai.

Leon VZ CUP sa teda dá objednať s plug-in hybridom 1.4 TSI e-HYBRID a výkonom 180 kW (245 koní), dvoma benzínovými motormi 2.0 TSI s výkonom 180 kW (245 k) a 221 kW (300 k), respektíve 228 kW (310 k) v kombinácii s pohonom všetkých kolies 4Drive pre kombi Sportstourer. Všetky agregáty spolupracujú s dvojspojkovou prevodovkou DSG. 

Ak vás nová Cupra Leon VZ CUP presvedčila, na našom trhu si ju môžete objednať už od 16. februára vo verzii hatchback, ale tiež ako kombi, teda Sportstourer. Cena prvého začína na čiastke 46 625 eur a v prípade kombíku auto vychádza na 46 730 eur. Prvé kusy by mali k zákazníkom doraziť už v marci 2022. 

Zdroj: tlačová správa