Termín otvorenia tunela Višňové: Koniec roka 2025 či skôr?

Na rozostavaný úseku D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala zavítala začiatkom týždňa vrcholová politická návšteva. "Dnes sme si prišli opäť pozrieť tento tunel," okomentoval minister dopravy Jozef Ráž s odkazom na tunel Višňové. Nová diaľnica sa stane dôležitou súčasťou diaľničnej siete na Slovensku. Vytvorí tiež prepojenie Žiliny a Martina.

Štát si pritom uvedomuje, že preťažená cesta pod Strečnom už´dlhodobo nezvláda nápor cestnej premávky. Zosuv skál len opätovne poukázal na potrebu urýchleného dobudovania diaľnice D1 v tejto časti Slovenska.

Hoci tunel Višňové stále nie je hotový, ministerstvo sa vyjadruje s miernym optimizmom. "Napriek tomu, že aj v tomto tuneli máme niekoľko nepredpokladaných problémov, rokujeme s dodávateľom, aby sme práce čo možno najviac urýchlili. Termín dokončenia tohto tunela je počítaný na koniec roka 2025. Vzhľadom na situáciu na Strečne je naozaj potrebné túto stavbu urýchliť v maximálnej možnej miere," povedal Ráž.

Zasadne krízový štáb ohľadom cesty pod Strečnom, kde padali skaly

Podľa slov ministra pripadá realisticky do úvahy ako potenciálne riešenie skrátenie lehoty o niekoľko mesiacov.

Vyriesiť však bude dovtedy potrebné okrem iného tektonický zlom v tuneli. Štát verí, že to časovú lehotu do odovzdania novej diaľnice do užívania motoristom nepredĺži. Práve naopak, úradníci pracujú na jej skrátení.

Na detaily si však musíme počkať. Tento týždeň prebehne ďalšie stretnutie na túto tému aj so stavebnými firmami. V piatok zasadne krízový štáb ohľadom situácie pod Strečnom, a to priamo na ministerstve dopravy.

Je možné, že minister Ráž už vtedy príde s potvrdením nových, konkrétnejších správ ohľadom posunutia termínu dokončenia novej časti diaľnice D1 s tunelom Višňové.

Zdroj: Ministerstvo dopravy SR