Šoférovanie v Albánsku: Tirana bola preplnená automobilmi

Prečo sa v hlavnom meste krajiny juhovýchodnej Európy rozhodli zamerať na deti? „Úprimne povedané, bola to z núdze cnosť. Skúšali sme všetko. Rokovania na magistráte, ankety, fokusové skupiny. Zlyhali sme. Ľudia povedali, že nechcú centrum bez áut,“ hovorí pre Denník N primátor Tirany Erion Veliaj.

„Testovali sme dni bez áut, aby sme videli, čo sa stane. Pretože som vedel, čo sa deje v uliciach. Deti sa bavili, ale všetci ich rodičia mi ukazovali prostredník, metaforicky aj fyzicky, na sociálnych sieťach aj na ulici,“ spomína politik.

Následne sa im však podľa jeho slov začalo dariť otáčať verejnú mienku v prospech obmedzení áut. Dôvodom vraj mali byť práve deti, ktoré povedali rodičom o tom, ako mohli do cesta vyraziť na korčuliach či bicykli a nemuseli sa obmedzovať kvôli uliciam preplneným autami.

Albánsko je známe veľkým počtom prevažne starých Mercedesov na cestách. Médiá o krajine roky informujú aj v kontexte toho, že má vraj najviac Mercedesov na obyvateľa na svete.

Zákaz vjazdu áut do mesta? Platí pre vybrané zóny

„Ľudia považovali autá za trofeje, a nie za dopravný prostriedok, ktorý ich dostane z bodu A do bodu B. Za komunizmu nik nemal auto. Aby ste ukázali, že ste po jeho páde úspešný, šli ste do Nemecka alebo Talianska,, aby ste si priviezli starý  Mercedes alebo Fiat,“ popisuje okolnosti primátor Tirany.

Albánsky politik Veliaj odľahčene hovorí, že tamojší obyvatelia vymenili diktátora po páde komunizmu za autá.

„Ľudia sú vždy podozrievaví voči politikom, ale nikdy nie sú podozrievaví voči svojim deťom,“ približuje logiku toho, ako na radnici premýšľali. Mladšie ročníky vraj milujú dni bez áut a vďaka prvotnému impulzu, resp. pozitívnym skúsenostiam mesto mohlo ísť ďalej a pridať nové zóny, kde majú autá vjazd zakázaný.

Ako píše Denník N, práve Bratislava chce byť mestom, ktoré zohľadňuje potreby detí v mestskom priestore a inšpiráciu v tomto smere čerpá - okrem iného - práve v albánskej Tirane.

Zdroj: Denník N / foto: cz.depositphotos.com