Filmy z prostredia automobilových pretekov či o slávnych športových značkách zažívajú v poslednom období neobyčajnú renesanciu. Vlani bol uvedený do kín snímok Lamborghini: The Man Behind The Legend, čoskoro sa aj u nás objaví ďalšia životopisná novinka Ferrari, a ak k tomu pripočítame trhák Le Mans '66 (s podtitulom Ford vs. Ferrari), prípadne už trochu starší film Rivali... skrátka, ak máte radi autá a špeciálne na okruhoch, je na čo pozerať.

Za kratší koniec naopak ťahajú priaznivci rely, aj pre nich ale máme dobrú správu. Už v januári dorazí do kín nový snímok – Race for Glory: Audi vs. Lancia.

Ako naznačuje už jeho názov, pôjde v ňom o súboje dvoch slávnych značiek, konkrétne v šampionáte svetového rely z roku 1983. Lancia vtedy vyrazila na súťaže so špeciálom 037 Rally, ktorý mal v porovnaní s Audi Quattro zásadnú nevýhodu. Nemci totiž začiatkom 80. rokov začali valcovať konkurenciu technickou novinkou, ktorá dala aj meno ich vozidlu. Reč je samozrejme o pohone oboch náprav.

Do režisérskeho kresla sa posadil Stefano Mordini a scenár spolu s ním napísali Filippo Bologna a Riccardo Scamarcio, ktorý je skôr známejší ako herec z filmu Caravaggiov tieň alebo nedávno uvedený Prízrak v Benátkách. Práve on stvárňuje skutočnú postavu vo filme Audi vs. Lancia, vtedajšieho športového riaditeľa talianskej značky, Cesareho Fioria.

Mimochodom, jednu z hlavných postáv hrá tiež Daniel Brühl, ktorý nezabudnuteľným spôsobom stvárnil Nikiho Laudu v už spomínanom filme Rivali z roku 2013. V tomto prípade hrá ďalšiu kľúčovú skutočnú postavu histórie rely, Rolanda Gumperta, niekdajšieho šéfa tímu Audi Sport. Áno, je to ten istý človek, ktorý po osamostatnení sa založil značku Apollo Automobil a vytvoril spolu s MTM superšport Gumpert Apollo.

Prvý oficiálny trailer naznačuje, že sa môžeme tešiť na akciu so skutočnými súťažnými strojmi skupiny B, ktoré sú dodnes mnohými považované za neprekonané.

zdroj: IMDB