Cieľom zodpovedných úradov je podľa medializovaných vyjadrení – pokiaľ možno – zabrániť úplnemu uzatvoreniu cestnej komunikácie. Nateraz je vraj situácia zabezpečená aspoň čo sa týka bezprostredných rizík.

V pohotovosti bola aj polícia. „V súvislosti s popadanými skalami na ceste I/18 Strečno evidujeme dve poškodené vozidlá, pričom k zraneniu osôb nedošlo,“ uviedla Polícia Žilinského kraja na Facebooku.

„Nakoľko došlo k poškodeniu komunikácie bude v danom  úseku  dopravným značením dočasne znížená rýchlosť v oboch smeroch s využitím obidvoch jazdných pruhov. Žiadame vodičov o zvýšenú opatrnosť a rešpektovanie pokynov polície a oprávnených osôb,“ píše sa v stanovisku mužov zákona.

Pád skál skomplikoval dopravnú situáciu pod Strečnom.

Riešením bude nová diaľnica D1, ktorá mešká

Problémom je, že dážď ešte viac zvyšuje beztak vysoké riziko pádu skál, ktoré môžu ohroziť prechádzajúcich motoristov a ich vozidlá. Viac o aktuálnom stave má prezradiť geologický prieskum, ktorý má odštartovať už počas najbližších dní.

„Budeme vedieť presne, koľko metrov štvorcových ochranných sietí budeme dopĺňať, či budeme musieť zosilniť a rozšíriť dynamické zábrany a v akom objeme ich budeme inštalovať na prípadné ďalšie miesta,“ povedal pre agentúru TASR riaditeľ Investičnej výstavby a správy ciest Slovenskej správy ciest v Žiline Ivan Brečka.

Vodiči, ktorí dnes prechádzajú pod Strečnom, sa tomuto problematickému úseku do budúcna vyhnú vďaka novej diaľnici D1. Meškajúci úsek rýchlej cesty Lietavská Lúčka – Dubná Skala majú dokončiť do konca budúceho roka a bude tvoriť súčasť diaľničného spojenia medzi Bratislavou a Košicami.

Zdroj: TVnoviny.sk