Inteligentný semafor ako riešenie pre diaľnice?

V ASFINAG sa chcú vraj zamerať na to, ako dobudovávať a spravovať rakúske diaľnice inteligentnejším a šikovnejším spôsobom, možno aj namiesto ich neustále zväčšovania do šírky pridávaním nových pruhov. Hartwig Hufnagl, šéf organizácie, ktorá spravuje rýchle úseky u našich susedov, zároveň kladie dôraz na to, že opatrenia musia prijímať rýchlym tempom, pričom práve rozšírenie diaľnice je proces, ktorý trvá rádovo roky.

Hufnagl hovorí, že dnes už vedia čo môže v praxi fungovať ako riešenie v prípade preťažených úsekov diaľnic a rýchlostných ciest s narastajúcou hustotou premávky. "Aké krátkodobé opatrenia môžeme prijať na zvýšenie kapacity našej siete? Najmä v Hornom Rakúsku existuje niekoľko inovatívnych prístupov, ktoré sme tu úspešne otestovali," uviedol šéf ASFINAG.

Narážal pritom najmä na inteligentný semafor pri rakúskom meste Linz. Je umiestnený na vjazde Franzenhausweg na takzvanú Mühlkreisautobahn (A7). Tá sa zase napája na Westautobahn (známu ako A1). Práve diaľnica A1 je aj pre Slovákov isto známejšia, keďže prechádza od Viedne smerom k Salzburgu.

Pointa semaforu je nasledovná: Akonáhle dôjde k zápche na A7 smerujúcej von z mesta, semafor zabezpečí väčší odstup medzi autami vchádzajúcimi na diaľnicu vďaka veľmi rýchlemu prepínaniu červenej a zelenej fázy. Cieľom je eliminovať dopravné zápchy, zvýšiť plynulosť premávky a znížiť emisie na vyťaženej diaľnici, po ktorej denne prejde takmer 90 000 vozidiel.

POMOHOL BY INTELIGENTNÝ SEMAFOR NA PREŤAŽENÝCH CESTÁCH NA SLOVENSKU?
  • Určite áno ( 39% )

     

  • Skôr áno ( 4% )

     

  • Skôr nie ( 3% )

     

  • Určite nie ( 54% )

     

Odpovedalo 101 ľudí  

Zdroj: Kurier / foto: cz.depositphotos.com