O novej Fabii sa toho už popísalo mnoho. Auto, ktoré patrí aj na Slovensku medzi najpredávanejšie autá vôbec, je síce obyčajným hatchbackom s konzervatívnou technikou koncernu VW, no vzhľadom na popularitu Fabie u nás vyvoláva každá zmienka o nej obrovský záujem. Video, ktoré zverejnil portál Auto.cz, zachytáva prejazd okolo testovacej „muly“, ktorý odhaľuje niektoré jej detaily a zároveň potvrdzuje odhady všetkých, ktorí tvrdili, že dizajn jej prednej časti bude akýmsi kríženom medzi aktuálnou Scalou a krivkami, ktoré priniesol elektrický Enyaq iV.

Nový dizajn v praxi

Už samotná automobilka sa nechala počuť, že dizajn modelu Škoda Fabia IV bude zodpovedať najnovšiemu dizajnovému jazyku značky Škoda, ktorý uviedli do praxe elektrický Enyaq iV a aktuálna Octavia. Zverejnené zábery navyše prezrádzajú, že k zmene dôjde aj vzadu, ked LED svetlá pozmenia svoj svetelný podpis. Štylizované „C“ známe z tretej generácie Fabie zmení svoj tvar a stane sa modernejším. Ide samozrejme o detaily, ale aj tie robia celok. Na celkové odhalenie dizajnu novej Fabie IV si však ešte musíme počkať.

Sériová podoba novej Fabie prezrádza príbuznosť so Scalou aj Octaviou. Otázkou zostáva, či sa nebudú podobať až príliš.

Pre poriadok len zopakujem, že novinka bude postavená na platforme MQB A0, čo jej umožní ešte väčšiu mieru elektrifikácie (ale ako čistokrvný elektromobil údajne nepríde), použitie štvorvalcového motora 1.5 TSI Evo (to ešte fabrika nepotvrdila) a vzhľadom na širšie rozchody aj rázvor by mala mať platforma výrazný vplyv na zlepšenie jazdných vlastností. Nečakajte však masívny nárast vonkajších rozmerov, Fabia musí zachovať životný priestor pre Scalu, pôjde preto skôr o štýlovú a praktickú voľbu predovšetkým do mesta a jeho blízkeho okolia.