Stellantis má aktuálne v Amerike zhruba 13 tisíc zamestnancov, nie všetci však dostali vyššie spomínanú možnosť. Podľa správy CNBC majú nárok na „buyout“ zamestnanci, ktorí majú najmenej 55 rokov, sú v spoločnosti 10 rokov alebo odpracovali 30 rokov a majú nárok na odchod do dôchodku. Táto ponuka im vraj bola oznámená nedávno, pričom čas na rozhodnutie majú do 5. decembra. 

Hovorkyňa Stellantisu túto informáciu pre CNBC skutočne potvrdila, ale neuviedla, koľko zamestnancov dostalo danú ponuku. „V rámci transformácie s cieľom stať sa spoločnosťou zameranou na udržateľnú mobilitu a byť lídrom na trhu s vozidlami s nízkymi emisiami, sme v októbri ponúkli niektorým americkým zamestnancom možnosť dobrovoľného odchodu zo spoločnosti s výhodným balíkom benefitov, ktoré by inak nemali k dispozícii,“ uviedla hovorkyňa pre CNBC.

Počet zamestnancov znižuje aj Ford

Stellantis nie je zďaleka jedinou automobilkou, ktorá sa tento rok snaží znížiť počet zamestnancov, keďže na vývoj elektromobilov a softvérových služieb vynakladajú miliardy dolárov. Napríklad Ford oznámil v auguste tohto roka, že zredukuje až 3000 pracovných miest (prevažne v Severnej Amerike), keďže sa snaží znížiť náklady v rámci reštrukturalizácie. Podobnou cestou sa pred pár rokmi vydal aj General Motors. CFO automobilky však tvrdí, že v súčasnosti nemajú v pláne zredukovať svoje pracovnú sily. 

Zdroj: CNBC