Dlhodobo zaparkované autá sú problémom väčšiny veľkých miest a stretávame sa s tým aj na Slovensku. Ale ani v jednom prípade som zatiaľ nepočul o aute, ktoré by stálo na jednom a tom istom mieste takmer polstoročie. Konkrétne od roku 1974, teda neuveriteľných 47 rokov. 

Skutočne sa nikdy nepohla? Musela, fotky sú dôkazom

Stará sivá Lancia parkujúca v 30-tisícovom mestečku Conegliano sa logicky objavila aj na mapách Google, takže si ju začalo všímať stále viac ľudí. Ako sa tam dostala? Pred domom s novinovým stánkom ju odstavil dnes už 94-ročný Angelo Fregolent, bývalý prevádzkovateľ trafiky, potom, čo odišiel do dôchodku. Svoje auto využíval aj ako mobilný sklad. „Keď sme otvorili stánok, bol som rád, že môžem parkovať pred domom. Noviny mi vyložili do kufra a ja som ich potom mohol odniesť dovnútra,“ prezradil Fregolent miestnym médiám.

Od roku 1974 ho už nevyužíval, na fotkách je však vidieť, že Fulvia bola občas otočená do opačného smeru. Koľko reálne stála na jednom mieste, vie asi len sám majiteľ, v tomto príbehu to však nie je veľmi dôležité. To podstatné je, že s autom sa začali fotiť turisti, miestni politici a Lancia sa stávala stále väčšou hviezdou sociálnych sietí.

Čo myslíte, zasiahli úrady a odtiahli auto na šrotovisko? Veru nie. Do celej akcie sa zapojila reštaurátorská dielňa a vedúci klubu historických áut Giovanni Berton. Lancia najprv putovala na autosalón Auto e Moto d´Epoca v talianskej Padove, odkiaľ by si to mala namieriť do spomínanej reštaurátorskej dielne. Po dokončení opráv auto nájde útočisko pred miestnou školou ako symbol mesta a manželia dokonca na neho budú mať výhľad zo svojho okna.

Ďalší osud Fulvie by tak mal byť šťastný, čo ale nie je prípad drvivej väčšiny dlhodobo zaparkovaných áut. Možno keby o nich vznikol podobný článok a k tomu niekto vytiahol príbeh o majiteľovi, ktorý je reálne overiteľný, mali by šancu na záchranu.

Zdroj: thedrive.com